Ingezonden persbericht


Persbericht

SPAR BREIDT VERDER UIT IN CHINA

SPAR tekent nieuwe licentieovereenkomsten met twee grote Chinese supermarktketens

Beijing, 3 november 2005 - De komende drie jaar openen in China 115 SPAR-supermarkten en -hypermarkten hun deuren. Het van origine Nederlandse SPAR International heeft vandaag licentieovereenkomsten getekend met nieuwe partners Henan Star Chain Commercial Co. Ltd. en Hubei Yasi Chain Commercial Co. Ltd. SPAR heeft in de aangrenzende provincie Shandong al drie succesvolle hypermarkten samen met partner Jia Jia Yue Supermarket Co. Ltd. Door deze samenwerking hebben nu ongeveer 250 miljoen mensen in China toegang tot SPAR-winkels.

Dhr. Zengwei Jiang, onderminister van Handel van China, zei tijdens de ondertekening van de licentieovereenkomsten op de China Retail Industry Convention dat het vrijwillige franchisesysteem van SPAR de steun van het Ministerie van Handel heeft. Dhr. Jiang feliciteerde SPAR met zijn succes in Shandong en merkte op dat hij uitkeek naar de introductie van SPAR in verdere provincies.

"Onafhankelijke detailhandelaren in China hebben te maken met steeds sterkere concurrentie van internationale spelers," zei Gordon Campbell, CEO van SPAR International, in Beijing. "Toen we vorig jaar de eerste Chinese licentieovereenkomst ondertekenden, wisten we zeker dat ons vrijwillige franchisesysteem hier goed zou werken. De eerste resultaten bewijzen dit ook. Ons doel is om onze zeventig jaar ervaring in de internationale detailhandel te delen. We zijn zeer verheugd over onze samenwerking met Henan Star en Hubei Yasi waardoor we steeds meer onafhankelijke detailhandelaren in China kunnen verenigen."

Henan Star, Henan's grootste detailhandelaar, is in 1995 opgericht. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot tweehonderd winkels, meer dan 60.000 vierkante meter winkeloppervlak en een omzet van EUR 68 miljoen in 2004. Met bijna 100 miljoen inwoners is de provincie Henan de dichtstbevolkte provincie van China. Henan Star opent tijdens de eerste helft van 2006 de eerste SPAR winkels in Zhengzhou, de hoofdstad van Henan. In totaal opent Henan Star in de komende drie jaar zestig SPAR-winkels.

Hubei Yasi is opgericht in 1992 en opende de eerste Yasi Supermarket in 1999. Er zijn op dit moment 29 Yasi-winkels in de provincie Hubei. In de eerste drie jaar van de samenwerking opent Hubei Yasi veertig SPAR-winkels, met in totaal meer dan 110.000 vierkante meter winkeloppervlak.

Over SPAR
SPAR, in 1932 opgericht in Nederland, is de grootste levensmiddelenretailer ter wereld - de wereldwijde SPAR organisatie telt bijna 15.000 winkels in 34 landen, verspreid over vier continenten. SPAR-winkels bedienen elke dag meer dan negen miljoen consumenten. SPAR is actief met vier verschillende winkelformules, waaronder de SPAR supermarkt en de INTERSPAR hypermarkt. SPAR hanteert tot op de dag van vandaag de principes van het vrijwillige franchisesysteem.

SPAR International is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en coördinatie van de wereldwijde SPAR organisatie. De voornaamste activiteiten van SPAR International zijn uitbreiding naar nieuwe landen, ontwikkeling van de detailhandel, marketing en het sluiten van centrale koopcontracten.


- einde bericht -

Beeldmateriaal is te vinden via: http://www.edelmannederland.nl/cgi-bin/persnew/beeldkl_dlv.pl?KL147.

Voor meer informatie of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met:

Edelman Nederland
Eva Rijser
Tel: 023 - 554 2030
Email: eva.rijser@edelman.com
www.edelman.com/nl/pressroom

SPAR International
Penny van der Kaars
Tel: 020 - 626 6749
Email: p.vanderkaars@spar-international.com
www.spar-international.com