Gemeente Rotterdam

Nr. 187
3 november 2005

Hoofdlijnen verzelfstandiging RET bepaald

Het Rotterdamse college van B & W heeft de uitgangspunten voor de verzelfstandiging van de RET met de "Hoofdlijnennota verzelfstandiging" vastgelegd. Met deze nota wordt duidelijk hoe het bedrijf er in de toekomst uit komt te zien. Het doel van de verzelfstandiging is beter openbaar vervoer tegen lagere kosten.

Drie bedrijven, één directie
Voor de verzelfstandiging van de RET worden drie bedrijven opgericht. De exploitatie (het kernbedrijf) wordt ondergebracht in de "RET NV". Dit wordt een maatschappelijke onderneming waarbij de beslissende zeggenschap in handen van de overheid blijft. Al het RET-personeel wordt in deze NV ondergebracht. Naast deze NV worden twee BV's in het leven geroepen. De "RET Infrastructuur BV" wordt opgericht. In deze BV wordt alle infrastructuur ondergebracht. Hierbij moet worden gedacht aan de rails, de bovenleidingen, de stations etc. De "RET Infrastructuur BV" blijft volledig in handen van de gemeente Rotterdam. Daarnaast wordt de "RET Materieel BV" opgericht waarin alle voertuigen worden opgenomen. Dit wordt een dochterbedrijf van de "RET NV". De drie bedrijven vallen onder dezelfde directie zodat er na de verzelfstandiging sprake blijft van één integrale bedrijfsvoering. Op deze manier wordt de eenheid van de RET gewaarborgd.

2006 als overgangsjaar
In 2006 is de RET nog gewoon actief als gemeentelijke dienst. De opgerichte NV en de BV's zijn in 2006 nog 'leeg' en in beperkte mate actief. Volgend jaar neemt het College verdere besluiten over de inrichting van het bedrijf. Ook moet de directeur van de RET onderhandelen met de vakbonden over een CAO voor de verzelfstandigde RET. Op 1 januari 2007 gaat het voltallige personeel over van de gemeente naar de "RET NV" en worden de middelen overgedragen. Op deze datum is de verzelfstandiging van de RET een feit.

Verdere procedure
Het principebesluit van het College kan nu worden behandeld in de Rotterdamse gemeenteraad. In december neemt het College dan op basis van de wensen en bedenkingen van de raad een definitief besluit. Eind van dit jaar kunnen de oprichtingsbesluiten dan bij de notaris officieel worden vastgelegd.

noot voor de redactie/