Ingezonden persbericht


Rijswijk, 3 november 2005

Gezamenlijk persbericht Nederlandse, Duitse en Deense visserijsector

VISSERIJ IN DE WADDENZEE BLIJ MET GEÏNTEGREERDE BEHEERSTRATEGIE

Schiermonnikoog, Nederland - De Nederlandse, Duitse en Deense visserijsector zijn blij met de vooruitgang die de 10de Trilaterale Waddenzeeconferentie in Schiermonnikoog heeft geboekt met betrekking tot gezamenlijk beheer. Voor de eerste keer heeft dit trilaterale samenwerkingsverband een goede stap in de richting gezet om daadwerkelijk de belangen van de Waddenzee zelf én de gebruikers en bewoners ervan, in balans te brengen. De gezamenlijke visserijorganisaties zijn dan ook blij dat het Waddenzeeforum zijn werk zal voortzetten en uitwerken in een concreet actieplan ten aanzien van sociaal-economische ontwikkeling van het Waddengebied. De gezamenlijke visserijsectoren zijn wel bezorgd over de nominatie van de Werelderfgoedstatus en de negatieve effecten van infrastructurele werken op de Waddenzee.

De visserijsector staat achter de bescherming van de Waddenzee. Veel vissers en kustbewoners zijn afhankelijk van wat de Waddenzee hen biedt. Het is een belangrijk visgebied voor garnalen-, mossel- en kokkelvissers. Bovendien is het een belangrijke kraamkamer voor vis in de Noordzee. De gezamenlijke visserijsectoren zijn overtuigd van de mogelijkheden voor duurzame visserij in de Waddenzee. Johan Nooitgedagt, vertegenwoordiger van Europêche namens de Nederlandse visserijsector onderstreepte op de conferentie het belang van een gezamenlijk beheerssysteem. "Voor duurzame visserij is meer nodig dan alleen inzet van de visserijsector. Ook de bereidwilligheid van betrokken overheden en de non-gouvernementele organisaties om traditionele beheerssystemen te wijzigen is hard nodig. Ik ben dan ook blij dat het Waddenzeeforum de uitdaging is aangegaan om een concreet actieplan voor de sociaal-economische ontwikkeling te ontwikkelen. Het forum heeft een duidelijke opdracht meegekregen van de ministers op de conferentie voor een gezamenlijk beheerssysteem, waarin een goede balans tussen natuurbescherming en de belangen van gebruikers en bewoners centraal staat".

De nominatie voor de UNESCO Werelderfgoedlijst baart de visserijsector zorgen. De Werelderfgoedstatus zal immers alleen gelden voor bepaalde delen van de Waddenzee. "Er zijn trilaterale beheersdoelstellingen voor de hele Waddenzee. En om die te bereiken zijn ook beheermaatregelen voor de hele Waddenzee afgestemd en ingevoerd. Dan kan het toch niet zo zijn dat de Werelderfgoedstatus, die uiteindelijk een beloning is voor goed beheer, wel aan het ene deel van de Waddenzee wordt toegekend en niet aan het andere deel, dat op dezelfde manier beheerd wordt. Dat vind ik een verkeerd signaal naar de gebruikers van dit gebied, met name aan hen die grensoverschrijdend functioneren zoals vissers. In een gezamenlijk beheerssysteem moeten ook overal dezelfde regels gelden", aldus Johan Nooitgedagt, vertegenwoordigers van Europêche namens de Nederlandse visserijsector. "Bovendien is de visserijsector bevreesd dat een Werelderfgoedstatus in de toekomst wellicht toch tot verdere beperkingen zal leiden".

Voor de Waddenzee en het integrale beheersysteem zal de geplande aanleg van de Tweede Maasvlakte grote gevolgen hebben. Eerder dit jaar stelde de Raad van State de visserijsector in het gelijk dat de eventuele gevolgen van de aanleg van de Tweede Maasvlakte voor de Waddenzee niet goed in kaart zijn gebracht. Deze verplichting vloeit voort uit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen.

De visserijsector is ervan overtuigd dat de landaanwinning die nodig is voor de aanleg van invloed is op de stroom van kleine platvisjes (larvenstroom) richting de Waddenzee en dus op de visstand in de Waddenzee; ook voor het schelpdierbestand worden negatieve effecten verwacht. Dit heeft niet alleen consequenties voor de visserij, maar zal ook negatieve gevolgen hebben voor een aantal vogelpopulaties in de Waddenzee. De aanleg van de Tweede Maasvlakte ligt vooralsnog stil, totdat de resultaten van een zogenaamde 'passende beoordeling' van de effecten op de Waddenzee beschikbaar zijn. In dit kader zijn de gezamenlijke visserijsectoren verbaasd dat de aanleg van de Tweede Maasvlakte nauwelijks wordt besproken op deze 10de Trilaterale Waddenzeeconferentie. De sector heeft er bij de ministers op aangedrongen dat zij toekomstige ontwikkelingen nauwgezet dienen te volgen. In dat kader wijst de visserijsector ook op de effecten van een toenemend aantal andere infrastructurele werken op en rond de Waddenzee. Denk daarbij aan Jade Weserport Harbour en de beoogde aanleg van een groot aantal windparken in de Deense en Duitse wateren net buiten de Waddenzee.


---

Dit is een gezamenlijk persbericht van
Europêche, Trilateral Association of Shrimp Producers' Organisations, Productschap Vis, Nederlandse Vissersbond, Federatie van Visserijverenigingen, Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur U.A., Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij U.A., Producentenorganisatie van de Schelpdiervisserij Noordzee U.A., the Dutch association for non-mechanical cockle fishermen, Stichting Ontwikkeling Duurzame Schelpdiervisserij, Nederlandse Bond van Garnalenkustvissers, Deutscher Fischereiverband e.V., Niedersächsische Muschelfischer GbR, Erzeugergemeinschaft der schleswig-holsteinischen Muschelzüchter e.V., Danmarks Fiskeriforening and Danske Fiskeres Producent Organisation,

For more information please contact:
Evelyne Esveld (Europêche en Nederlandse vissector): +31 (0) 70 3369640 Peter Breckling (Europêche en Duitse vissector): +49 (0) 40 314884 Niels Wichmann (Europêche en Deense vissector): +45 (0) 70 104040

Afzender Productschap Vis
Postbus 72
2280 AB Rijswijk