Gemeente Weert

3 november 2005

WETHOUDER PEETERS BETREURT AANKONDIGING ONTSLAG

De Weerter wethouder Jan Peeters (VVD) betreurt zijn uitspraken gedaan tijdens de op woensdag 2 november jl. gehouden vergadering van de gemeenteraad van Weert. Tijdens een discussie over een agendapunt betreffende het inzetten van financiële middelen voor welzijnsruimten bij geplande brede scholen, kondigde hij zijn ontslag als wethouder aan. Na een schorsing van de vergadering kwam hij op dit voornemen terug toen hem gebleken was, dat hij kon blijven rekenen op de volledige steun van de coalitiefracties in de gemeenteraad.

Wethouder Peeters: 'Ik voel me uitermate betrokken bij dit onderwerp. Tijdens de discussie kreeg ik het gevoel dat ik mijn visie op dit dossier onvoldoende bij de gemeenteraad kon overbrengen. Toen ik vanuit de raad over het onderwerp weerstand constateerde, liep bij mij de onmacht zodanig op, dat ik me hardop afvroeg of ik in mijn functie als wethouder nog kon rekenen op voldoende draagvlak vanuit de raad. In een emotionele opwelling kondigde ik toen mijn ontslag aan. Ik vind daar nú van, dat mijn reactie niet verstandig was. Tijdens een schorsing van het raadsberaad, is mij direct gebleken, dat ik kon blijven rekenen op het volledige vertrouwen van de coalitiepartijen in de raad. Ook het college van burgemeester en wethouders sprak direct dat vertrouwen onvoorwaardelijk uit. Vervolgens heb ik de eerder gedane ontslagaankondiging meteen weer ingetrokken. Ik betreur in hoge mate de gang van zaken'.

De leden van het college van burgemeester en wethouders hebben wethouder Peeters vandaag nogmaals laten weten, dat hij kan rekenen op de volledige steun van het college. Zij zijn ervan overtuigd, dat hij zijn werk als wethouder zal voortzetten met het enthousiasme zoals zij dat van hem kennen. Zij beschouwen het gebeurde als een persoonlijk en zeker niet als een politiek incident. Het college benadrukt, dat de samenwerking binnen de huidige coalitie zeker niet in het geding is en n.a.v. het gebeurde ook niet ter discussie heeft gestaan.

Als voorzitter van zowel de gemeenteraad als van het college van burgemeester en wethouders benadrukt burgemeester J. Niederer dat ook hij de vaste overtuiging heeft, dat het hier een persoonlijk incident betreft dat plaatsvond in de emotionaliteit van dat moment. Hij wijst er overigens op, dat een wethouder niet op staande voet ontslag kan nemen, maar overeenkomstig de Gemeentewet een ontslag schiftelijk dient in te dienen. En dat is niet gebeurd.

2005.178 JN


---- --