Gemeente Amsterdam

Winnaars K4 Award

Kleurige expositie van kunstenaars met een verstandelijke beperking

3 november 2005
---
Tamara Van Rompay

De winnaars van de K4 Award 2005 zijn dinsdag 1 november bekendgemaakt in het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam.

Elke twee jaar wordt een landelijke prijsvraag uitgeschreven onder kunstenaars met een verstandelijke beperking. Dit jaar lieten de deelnemende kunstenaars zich inspireren door de expositie in het Scheepvaartmuseum De Ontdekking van de Wereld, Nederlandse ontdekkingen tussen 1590 en 1650. Er werden maar liefst 800 werken ingezonden; schilderijen, tekeningen en keramiek. Door een vakjury is daaruit een selectie samengesteld. Het resultaat is te zien in het Scheepvaartmuseum, een buitengewoon levendige en kleurrijke tentoonstelling van werken met een opmerkelijk hoge kwaliteit.

De winnaars Prijswinnaar Alexander Koolen

De jury is onder de indruk van de wijze waarop beeldende kunst de mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid biedt zich te uiten. De eerste prijs in de categorie twee-dimensionaal werk is gewonnen door Olga Minderhout met "de Bakkerij". In deze bakkerij bakt men geen brood maar boterhammen. Een werk met een ongelofelijke rijkdom aan informatie in een duidelijk eigen taal die spreekt van een verbluffend observatievermogen.

De eerste prijs in de categorie drie-dimensionaal werk is uitgereikt aan Alexander Koolen voor zijn zwierige keramiek "Op de wereld" met een innig verstrengeld paar. Bijzonder was de tweede prijs voor de blinde Guus Mentzij, met zijn sculptuur van speksteen "vierkante koeienkop". Andere prijzen werden uitgereikt aan: Marc Veen, Lianne Varkenvisser en Joyce Becker. Eervolle vermeldingen waren er voor: Ylonka Jaspers, Antje Postma, Henk de Roos, Wijnand de Vries, Helen Bos en Bertha Prijs.

Stichting K4

Overzicht De K4 Award en de nationale tentoonstelling zijn een initiatief van de Stichting K4. Deze stichting zet zich al jaren in voor de emancipatie en erkenning van kunstenaars met een verstandelijke beperking. De K4 Award wordt mede mogelijk gemaakt door de Prinsenstichting, Nederlandse Stichting voor het gehandicapte kind en de Stichting DOEN.

Adres en openingstijden

De tentoonstelling is te zien tot en met 5 februari 2006 te zien in het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1 in Amsterdam. Bereikbaar met bus 22, 42 of 43 vanaf Centraal Station (5 minuten) of te voet (15 minuten).