Ingezonden persbericht


VEB wil aandeelhoudersvergadering VNU

Onduidelijkheid over inhoud gesprekken

De Vereniging van Effectenbezitters heeft heden een verzoek gedaan tot het houden van een buitengewone aandeelhoudersvergadering VNU. De VEB constateert dat sprake is van krachtig - en in een AVA waarschijnlijk doorslaggevend - verzet van voornamelijk Amerikaanse aandeelhouders tegen de voorgenomen overname van IMS Health. In die situatie is het wenselijk dat met àlle aandeelhouders wordt gecommuniceerd over de ontstane situatie.

De concrete redenen om een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders uit te schrijven zijn de volgende:
* Er is sprake van oppositie van tenminste 47 procent van het aandelenkapitaal tegen de voorgenomen overname van IMS Health.
* De koers van het aandeel IMS Health noteert circa 24 procent beneden het door VNU geïndiceerde bod.
* Op basis van 1) en 2) is het zeer onwaarschijnlijk dat de transactie doorgang kan vinden.
* Op 19 oktober heeft overleg plaatsgevonden tussen een beperkt aantal grote aandeelhouders en de president-commissaris van VNU, Aad Jacobs. Over de inhoud van dit gesprek - dat kennelijk heeft geleid tot vervolggesprekken - is geen mededeling gedaan.
* Sinds de aanvang van de gesprekken zijn ruim twee weken verstreken. De VEB vindt deze periode, waarin de overige aandeelhouders in een informatieachterstand verkeren, onacceptabel lang.
* Sinds 10 augustus heeft VNU geen officiële (inhoudelijke) mededelingen meer gedaan in het kader van de overname van IMS Health.
* VNU en IMS Health hebben aangegeven te streven naar afronding van de transactie in het eerste kwartaal van 2006. De VEB acht het onverantwoord en schadelijk voor de onderneming om de onzekerheid tot die tijd te laten voortbestaan.

Op basis hiervan heeft de VEB de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen heden verzocht op korte termijn - en ten minste voor medio december - een aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen. Daarin dienen de volgende onderwerpen te worden geagendeerd:

a) De voorgenomen overname van IMS Health:

* toelichting

* contractuele voorwaarden, waaronder de boete van 125 miljoen dollar in geval van het afbreken van de onderhandelingen
* communicatie met aandeelhouders

* stemming ten aanzien van het voorstel. Indien dit in stemming wordt gebracht en de AVA tegen stemt, zal de boete van 125 miljoen dollar waarschijnlijk niet verschuldigd zijn.

b) De strategie VNU, alternatieven voor overname IMS Health c) De positie Raad van Bestuur
d) De positie Raad van Commissarissen
e) De corporate governance-structuur

De VEB heeft Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van VNU verzocht om op korte termijn te reageren.

Vereniging van Effectenbezitters

Peter Paul de Vries, directeur