Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

03 november 2005
Gezocht: ondernemers die willen beweiden

Het project Weiden Weloverwogen wil melkveehouders in Nederland bewust laten nadenken over de mogelijkheden van weidegang op hun bedrijf. Het is een echt praktijkproject. De komende twee jaar gaan ongeveer 60 ondernemers, met verschillende situaties, in de praktijk uitzoeken wat weidegang in hun situatie kan betekenen en hoe je het kunt aanpakken. Het doel is ook dat de kennis en ervaringen van deze 60 ondernemers wordt gedeeld met andere ondernemers, zodat er sector breed een goede gedachtevorming ontstaat over de betekenis en (on)mogelijkheden van weidegang op bedrijven. En voor dit project worden melkveehouders opgeroepen zich aan te melden.

Aanleiding
De discussie over koeien in de wei die op dit moment wordt gevoerd, vormt de aanleiding van dit project. Ongeveer 15% van de melkveebedrijven in ons land past geen weidegang meer toe, en het aantal neemt toe. Weidegang heeft te maken met bedrijfsmatige aspecten, maar zeker ook een (gevoelige) maatschappelijke betekenis. Daarom hebben een aantal partijen (NZO, LTO, Stichting Natuur en Milieu, Dierenbescherming, CBL en LNV) gezamenlijk besloten dit thema op te pakken. Zij hebben daarvoor de Werkgroep Weidegang opgericht. Het project Weiden Weloverwogen is één van de initiatieven van de werkgroep. Het project wordt uitgevoerd door DLV, LTO-projecten, NMI, CLM en NZO, onder leiding van ASG uit Lelystad. De deelnemers worden verdeeld in vier groepen, naar verschillen in de bedrijfssituatie:
1. Bedrijven met kleine huiskavel (meer dan 8 melkkoeien per ha huiskavel)
2. Bedrijven met automatisch melksysteem
3. Bedrijven met groot aantal koeien (meer dan 100 melkkoeien) 4. Bedrijven met hoge melkproductie per koe (meer dan 9.500 kg melk) Iedere groep bestaat uit ongeveer 15 deelnemers. De deelnemers maken een plan rond beweiding en gaan het in de praktijk toepassen en uitproberen, en leren daarbij ook vooral van elkaar. Gezocht
De initiatiefnemers zoeken ondernemers die (willen) beweiden en daarbij belemmeringen ervaren, en die bereid zijn om te zoeken naar verschillende oplossingen en die ook willen uitproberen op hun bedrijf. Belangrijk is ook dat de ondernemers bereid zijn om hun ervaringen met anderen te delen en willen uitdragen. Kortom:
- ondernemers die willen weiden

- ondernemers die belemmeringen ervaren bij beweiding
- ondernemers die in het project willen ontdekken en uitzoeken wat te doen

- ondernemers die dat samen met anderen willen doen
- ondernemers die hun ervaringen willen overdragen naar collegas Als je meedoet kun je rekenen op:
Nieuwe mogelijkheden en inzichten om te blijven beweiden
- Deskundige begeleiding bij de opzet en uitvoering van een eigen (bedrijfs)beweidingsplan

- Een nieuw (landelijk) netwerk ter inspiratie van de bedrijfsontwikkeling

- Een podium om weidegang te promoten binnen en buiten de sector

Het project start op 1 januari 2006 en loopt door tot voorjaar 2008, je kunt je opgeven bij:

Ing. Maurice Vossen
Area Adviseurs
tel: 0475-355713
fax: 0475-355796
gsm: 06-51225838
e-mail: mvossen@area-advies.nl