Ingezonden persbericht


Persbericht 3 november 2005

Nieuwe test baarmoederhalskankeronderzoek

GGD Amstelland - de Meerlanden verzorgt, in samenwerking met de huisartsen, het oproepen van vrouwen in de regio's Amstelland en de Meerlanden en Kennemerland voor het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Het is nu mogelijk naast het gratis reguliere uitstrijkje een hrHPV-virustest te laten uitvoeren.

Vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen elke vijf jaar een oproep. Dankzij het bevolkingsonderzoek is het mogelijk baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. De kans op genezing is dan groot. Er zijn geen kosten aan dit onderzoek verbonden. Deelname aan het onderzoek is eenvoudig. Na ontvangst van de oproep kan er een afspraak gemaakt worden met de huisarts voor het maken van een uitstrijkje.

Dit jaar zijn vrouwen uit de geboortejaren 1945, 1955, 1965, 1970, 1975 inmiddels opgeroepen. Vrouwen uit de geboortejaren 1950 en 1960 kunnen dit jaar nog een oproep verwachten. Vrouwen die in 2005 een oproep hebben ontvangen en daar nog geen gehoor aan hebben gegeven, kunnen dit alsnog doen. Het is belangrijk dat zij de blauwe laboratoriumkaart meenemen naar de huisarts. Vrouwen die geen oproep hebben ontvangen, hun oproep kwijt zijn of andere vragen hebben, kunnen contact opnemen met GGD Amstelland - de Meerlanden op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur m.u.v. woensdag, telefoonnummer 020 - 6562327. Mailen kan ook naar bmhk@ggd-am.nl

De hrHPV-test
Naast het gratis reguliere uitstrijkje is het nu mogeljk een hrHPV-virustest te laten uitvoeren. Uit onderzoek is gebleken dat met een hrHPV-virustest (hrHPV: hoog risico humaan papillomavirus) bij lichte afwijkingen in het uitstrijkje meteen duidelijk wordt of nader onderzoek nodig is. Voor beide onderzoeken is slechts één uitstrijkje nodig.

Kosten

Voor vrouwen die hebben deelgenomen aan de hrHPV studie van het VUmc (tussen 1998 tot 2003, de HPVBOB-studie) zijn geen kosten verbonden aan de hrHPV-test. Het VUmc laboratorium beheert deze gegevens. Vrouwen die niet hebben deelgenomen aan de hrHPV studie van het VUmc, betalen voor de hrHPV test circa E 80. De ziektekostenverzekering dekt dit bijna altijd.

Wel of geen hrHPV-virus test?

Vrouwen die de hrHPV test willen laten verrichten geven dit zelf door aan de huisarts.


---

Voor meer informatie over dit persbericht of een interview kunt u rechtstreeks bellen met GGD Amstelland de Meerlanden, mevrouw T.J. van Heerikhuize, PR en Communicatie, telefoonnummer 020 65 62 357. -----------------------


---- --