Ingezonden persbericht


Persbericht

"Citynet stimulans voor innovatie in Amsterdam"

BBned wint Europese aanbesteding voor glasvezel Amsterdam

Hoofddorp, 3 november 2005 - BBned is door Glasvezelnet Amsterdam BV verkozen tot netwerkbeheerder voor het glasvezelnetwerk dat de stad Amsterdam klaar maakt voor de digitale toekomst. BBned gaat het netwerk, dat BAM/DRAKA aanlegt, activeren en beheren. Glasvezelnet Amsterdam (GNA) is eigenaar van het fysieke netwerk, de buizen met glasvezels tussen de 400.000 woningen en bedrijven in Amsterdam en de wijkcentrales. Het net gaat van start in de stadsdelen Zeeburg, delen van Oost-Watergraafsmeer en Osdorp. In de loop van 2006 en 2007 zullen in dit gebied circa 40.000 huishoudens en bedrijven worden aangesloten.

Toekomststrategie
Glasvezel heeft als groot voordeel dat het sneller is dan kabel- of DSL-netwerken omdat het beschikt over onbegrensde symmetrische bandbreedte voor het overbrengen van spraak- en dataverkeer. Dit maakt het netwerk geschikt voor toekomstige toepassingen waarvan nu nog niet bekend is hoeveel capaciteit die van een netwerk zullen vragen. Het is voor Amsterdam een eerste stap in de efficiëntere inrichting van de infrastructuur waardoor toekomstige initiatieven sneller, beter en goedkoper kunnen worden ingevoerd.

BBned directeur Hans Rietkerk: "Wij geloven dat glasvezel de netwerktechnologie van de toekomst is. Dit is pas echt breedband en daar kan geen andere technologie tegenop. Het glasvezelnetwerk verhoogt de capaciteit van de infrastructuur en verbreedt voor de eindgebruiker de keuze in dienstenleverancier. Dit stimuleert de ontwikkeling van innovatieve diensten en toepassingen".

Diensten
De basisdiensten die leveranciers aanbieden zijn telefonie, internet en televisie. Daarnaast zullen ook diensten als videotelefonie, Video on Demand - een 'netwerkvideotheek' - en zorg en beveiliging op afstand kunnen worden geleverd.

Leveranciers
BBned beheert het netwerk en levert onder meer capaciteit aan de verschillende dienstverleners die de eindgebruiker bedienen. Die partijen krijgen tegen dezelfde voorwaarden toegang tot het netwerk. Er zijn nu al meer dan 75 leveranciers die landelijk via de BBned-infrastructuur diensten aanbieden aan zowel zakelijke eindgebruikers als consumenten. Naar verwachting zullen deze partijen ook hun diensten aanbieden op het glasvezelnetwerk van Amsterdam.

Hardware
BBned zal het glasvezelnetwerk bouwen op basis van apparatuur van Cisco Systems. Hiermee wordt Cisco de leverancier voor het actieve Ethernet.

Coks Stoffer, general manager van Cisco in Nederland: "Deze beslissing onderstreept de prominente positie van breedband op de maatschappelijke agenda. Breedband speelt een cruciale rol in de verbreding van de zorg, veiligheid en de ontwikkeling van Nederland als kenniseconomie. We zijn blij dat we hier een positieve bijdrage aan kunnen leveren."

Over BBned
BBned biedt een compleet portfolio hoogwaardige breedbanddiensten aan service providers, systeem integrators en telecombedrijven. Het netwerk van BBned is een van de grootste DSL-netwerken met een dekking van ruim 85 procent van Nederland. Het breedbandnetwerk is grotendeels gebaseerd op DSL-technologie waarmee koperen telefoonlijnen geschikt worden gemaakt voor ultrasnel dataverkeer. BBned beschouwt glasvezel als een logische stap in de ontwikkeling van breedbandnetwerken en zal zich intensief bezighouden met de verdere uitrol en ontwikkeling van glasvezelinfrastructuren in Nederland. BBned exploiteert onder meer een glasvezelnetwerk in Rotterdam. Telecom Italia is het moederbedrijf van BBned. Het Nederlandse BBned is opgericht in juli 2000 en gevestigd in Hoofddorp.

Over Glasvezelnet Amsterdam (GNA)
Voor de aanleg is door drie partijen een BV opgericht met de naam Glasvezelnet Amsterdam (GNA). Betrokken partijen zijn de gemeente Amsterdam, vijf woningcorporaties en een investeerder; alle partijen participeren voor eenderde. Het uitgangspunt van GNA is dat alle aandeelhouders een marktconforme investering doen, onder dezelfde voorwaarden. De woningcorporaties zorgen ervoor dat hun woningen en bedrijfspanden worden aangesloten op het netwerk.

Meer informatie over BBned en Citynet is te vinden op: www.edelman.com/nl

Perscontact:

bbned
Mirjam Smets
023 565 99 62
mailto:mirjam.smets@bbned.nl

Edelman
Tessa Bouw
023 5542030
mailto:tessa.bouw@edelman.com