Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Samsom over voedselvoorziening van vluchtelingen in Noord-Uganda. Deze vragen werden ingezonden op 18 oktober met kenmerk 2050601770.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoorden van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op de vragen van het lid Samsom (PvdA) over de voedselvoorziening van vluchtelingen in Noord-Uganda.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het bericht dat het World Food Programme (WFP) een waarschuwing uit heeft laten gaan dat het per december niet langer genoeg fondsen heeft om vluchtelingen in Noord-Uganda van voedsel te voorzien? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u aangeven wat de Ugandese regering zelf doet om deze vluchtelingen te voorzien van voedsel en andere urgente humanitaire hulp?

Antwoord
De Ugandese regering heeft WFP land ter beschikking gesteld voor de opzet van hun bases. Tevens zorgt de regering (kosteloos) voor militaire escortes ter begeleiding van de voedseltransporten. De Ugandese regering heeft ook 58.000 USD geschonken aan WFP.

Vraag 3
Welke stappen neemt u, al dan niet in samenwerking met gelijkgezinde donorpartners, om de Ugandese regering te bewegen de vluchtelingen in Noord-Uganda te voorzien van adequate humanitaire hulp?

Vraag 4
Bent u bereid over de voorziening van voedsel en andere humanitaire hulp aan vluchtelingen in Noord-Uganda overleg te voeren met uw Ugandese partners, zo ja op welke wijze en wanneer? Welke eventuele gevolgen zal terughoudendheid van de Ugandese regering hebben voor de Nederlandse ontwikkelingshulp aan Uganda?

Antwoord
De slechte humanitaire situatie in Noord-Uganda is nog lang niet opgelost. Daarom zou de Ugandese overheid hiervoor moeten budgetteren en financiële middelen moeten reserveren. Naar mijn mening gebeurt dit nog te weinig.

Nederland tracht voortdurend de Ugandese regering te bewegen zich substantiëler in te zetten voor verbetering van de positie van ontheemden. Dit gebeurt onder meer door te vragen de districtsbesturen door middel van aangepaste financiële regelgeving beter in staat te stellen op de ontheemden-situatie in te spelen. Ook heeft Nederland aangedrongen op de opname van humanitaire hulp in het overheidsbudget.

Afgelopen september, tijdens een ceremonie waarin WFP de Nederlandse regering bedankte voor haar bijdrage, heeft de Nederlandse ambassadeur in Uganda, in het bijzijn van de Ugandese vice-premier, zeer expliciet opgeroepen tot een hogere financiële bijdrage van de Ugandese regering aan WFP. Deze oproep kreeg ruime aandacht in de media. Daarnaast voert Nederland, samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, een intensieve politieke dialoog met de Ugandese regering om druk uit te oefenen op de autoriteiten om het conflict vreedzaam te beëindigen.

Vraag 5
Wat is uw analyse over het feit dat het WFP (alweer) gebrek heeft aan fondsen om zijn werk te kunnen doen en wat is uw standpunt ten aanzien van de voorstellen van de noodhulpcoördinator van de VN, Jan Egeland, om een permanent noodfonds met direct beschikbare middelen te creëren om problemen zoals deze te voorkomen?

Antwoord
WFP heeft aangegeven voor 2005 te zijn uitgegaan van een optimistisch scenario gebaseerd op de aanname dat een groot aantal ontheemden naar hun woonplaatsen in enkele noordoostelijke districten waaronder de regio Teso, zijn teruggekeerd. Een andere aanname was dat de eind 2004 tot stand gekomen contacten tussen LRA enerzijds en Ugandese overheid anderzijds zouden leiden tot een aanmerkelijke verbetering in de veiligheidssituatie waardoor de bevolking in de IDP kampen in staat zou zijn voor een groter gedeelte in haar voedselvoorziening te voorzien. In werkelijkheid is het aantal IDPs in de loop van 2005 niet wezenlijk gedaald en konden de voedselrantsoenen voor de mensen in de IDP kampen nog niet naar beneden worden bijgesteld.

Tijdens de 'High Plenary Meeting of the General Assembly of the UN' in september is het voorstel van de noodhulpcoördinator van de VN, Jan Egeland, voor de aanpassing van het 'Central Emergency Revolving Fund (CERF) door een groot aantal landen, waaronder Nederland, onderschreven.


1) UN news service, 13 oktober 2005, 'UN efforts to feed 1.45 million displaced Ugandans running out of funds'


---- --