Ingezonden persbericht


Gelderse Milieufederatie vraagt Staatssecretaris Defensie om opheldering oefenterreinen Veluwe

Arnhem, 3 november 2005

De Gelderse Milieufederatie (GMF) heeft Staatsecretaris Van der Knaap van Defensie in een brief (van 1 november) om een toelichting gevraagd over de intensivering van het gebruik van oefenterreinen op de Veluwe waaronder de Ermelose Heide. De GMF wil openheid over de gevolgen voor de natuur.

Op dit moment zijn contractbesprekingen gaande tussen Defensie en de gemeente Ermelo over het gebruik van de Ermelose Heide in de komende jaren. De GMF wil weten op welke wijze Defensie de Europese richtlijnen voor de bescherming van natuurgebieden als de Veluwe toepast op Defensieterreinen. Andere gebruikers van Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebied zoals boeren en recreatieondernemers hebben te maken met verplichte toetsingen op de effecten voor natuur en milieu. De indruk bestaat dat voor Defensie andere regels gelden.

Zo mocht Defensie onlangs nog laagvliegoefeningen houden midden in het bronstseizoen van de edelherten. Eerder gaf de Staatssecretaris aan dat er een 'voortoets' verricht is (in het kader van de Vogel - en Habitatrichtlijn) en de GMF zou graag meer willen weten over de inhoud daarvan. Leidt het toekomstig gebruik van militaire terreinen tot aantasting van natuur en milieu? En zo ja, welke aanpassingen worden overwogen om dit te voorkomen? Wordt er bijvoorbeeld gedacht aan minder oefeningen als sprake is van significante negatieve effecten op natuur en milieu?

Bij Ermelo zal het tweede pantserinfanteriebataljon uit Seedorf worden gestationeerd. Dit betekent dat - in tegenstelling tot het eerdere beleidsuitgangspunt van de regering om de activiteiten af te bouwen - de gehele Ermelose heide noodzakelijk blijft als oefenterrein en de activiteiten zelfs toe zullen nemen. Campingeigenaars zijn bang dat intensivering van militaire oefeningen zal leiden tot minder bezoekers en dus minder inkomsten. Natuur- en milieuorganisaties vrezen negatieve effecten op de natuur.

Meer informatie (