Ingezonden persbericht


Offreren onder kostprijs toegenomen in de GWW-sector

Van de bedrijven in de Grond- Weg- en Waterbouw (GWW) offreert ongeveer de helft onder de kostprijs. Het offreren onder de kostprijs komt vaker voor dan andere jaren. Dit blijkt uit onderzoek dat Bouwkennis in september uitvoerde onder aannemers in de GWW.

De matige bouwconjunctuur in de laatste jaren heeft ook invloed gehad op de inschrijfprijzen in de GWW-sector. Ongeveer de helft van de bedrijven in de GWW-sector offreert wel eens onder de kostprijs. Het is dan op korte termijn voordeliger om een opdracht tegen een te lage prijs aan te nemen, dan geen werk te hebben. Immers, de salarissen en andere kosten van de onderneming lopen toch door. Dit gebeurt vooral in tijden wanneer de productie daalt en men dit niet tijdig heeft aan zien komen. In de GWW is dit nog altijd een groot probleem.

Van de aannemers geeft 52% aan nooit onder de kostprijs te offreren, 22% offreert in minder dan 10% van de offertes onder de kostprijs en 7% offreert in meer dan driekwart van de offertes onder de kostprijs. Van de aannemers GWW geeft 55% aan dat zij vaker onder de kostprijs offreren in vergelijking met voorgaande jaren.

Offreren onder de kostprijs (in %)
Bron: Bouwkennis, september 2005

In lijn met de algehele tendens in de bouwsector zijn ook de aannemers in de GWW-sector positiever gestemd voor de komende jaren. Slechts 11% verwacht de komende jaren meer onder kostprijs te gaan offreren ten opzichte van 22% die denkt minder onder kostprijs te gaan offreren.

Verwachting offreren onder de kostprijs voor het komende jaar (in %) Bron: Bouwkennis, september 2005

Dat de GWW-sector het vertouwen herwint blijkt ook uit het feit dat 78% 'in enige mate' verwacht dat het vertrouwen in de bouw zich weer gaat herstellen. Wel denkt men dat het herstel in de GWW-sector op korte termijn, minder sterk zal zijn dan het herstel in de B&U sector. Dit blijkt onder meer uit de Bouwbarometer®, de stemmingsindicator binnen de bouwsector van Bouwkennis en USP Marketing Consultancy. Uit de Bouwbarometer® blijkt ondermeer dat architecten en aannemers B&U voor het laatste kwartaal van dit jaar een sterke omzetstijging verwachten in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Het percentage aannemers in de GWW-sector blijft hierbij achter, maar ook voor hen geldt dat er meer bedrijven zijn die een omzetgroei verwachten dan bedrijven die een afname voorzien.

Bouwkennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, woon-, vastgoed- en installatiesector. De producten van Bouwkennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over Bouwkennis of om u in te schrijven op de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.