Lijst Pim Fortuyn


Belastingplan Lijst Pim Fortuyn: Het kan beter, het moet beter!

Den Haag, 3/11/2005 - Met een evenwichtig pakket van belastingmaatregelen ( o.a. belastingverlaging en het tegengaan van belastingontwijking) presenteert de Lijst Pim Fortuyn vandaag haar eigen Belastingplan: Het kan beter, het moet beter. De fractie Lijst Pim Fortuyn kiest ervoor om een structurele verlaging van de lasten voor de werkende burger (werknemer en ondernemer) van 1,7 miljard te financieren door lagere subsidies.

Uitgangspunt voor woordvoerder Van As is te komen tot een rechtvaardige belastingheffing. Naast het vergroten van het verschil in inkomen tussen uitkeringsgerechtigden en werkenden, leiden voorgestelde maatregelen tot lagere lasten voor zowel de werknemers als de ondernemers.

De voor het bedrijfsleven zo belangrijke bedrijfsopvolging zal worden gestimuleerd door het indienen van amendementen bij de behandeling van het Belastingplan 2006 van de regering. De inkomstenbelasting zal worden verlaagd door het belastingvrije bedrag (arbeidskorting) voor werkenden te verhogen. Daarnaast voorziet het plan in een verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting tot 26% (is nu 29%), zonder dat dit - zoals in de regeringsvoorstellen - wordt betaald door de bekende sigaar uit eigen doos, namelijk door aftrekposten te schrappen.

Ook wil de Lijst Pim Fortuyn het investeren in belastingparadijzen (onder meer Britse Kanaaleilanden en Man) ontmoedigen en bedrijven die niet op tijd aangifte doen harder aanpakken.

Het financiële gat dat de regering met de invoering van de nieuwe levensloopregeling laat ontstaan in de Rijksbegroting moet volgens Van As worden gerepareerd: Als deze levensloopregeling mede dankzij de overheidscampagne - een succes wordt, gaat deze regeling veel meer (belasting-)geld kosten dan het nu begrote bedrag van 365 miljoen euro. Maar eventuele tegenvallers lijken te worden doorgeschoven naar een nieuwe regering, omdat deze pas zullen blijken bij de begrotingsbehandeling 2007 in september 2006, dus minder dan een jaar voor de verkiezingen. De in het belastingplan voorziene BTW-verhoging van 1,6 miljard euro zou niet eens nodig zijn, als de Nederlandse bijdrage aan de EU zou worden gehalveerd.

Nederland draait ook op voor het verlies van belastinginkomsten dat flink kan oplopen - doordat steeds meer belastingwetgeving in strijd blijkt te zijn met het Europees recht. De Lijst Pim Fortuyn zal bij de behandeling van het Belastingplan 2006 aan de staatssecretaris van Financiën vragen om de belastingwetgeving door te lichten op de strijdigheid met het Europees recht. De fractie wil eveneens een jaarlijks overzicht van door Nederlandse belastingplichtigen aangespannen procedures bij het Europese Hof van Justitie en inzage in de mogelijke budgettaire consequenties die hieruit kunnen voortvloeien.

De subsidies die verlaagd worden in het LPF-plan zijn integratiesubsidies en subsidies bij Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking die beide zorgen voor de export van kapitaal. Nederland moet zelfs geld lenen en rente betalen om ontwikkelingssamenwerking te kunnen betalen, terwijl de effectiviteit van deze subsidies en ontwikkelingssamenwerking niet is aangetoond. Maleisië heeft in het verleden nauwelijks ontwikkelingshulp gehad en is in Zuid-Oost Azië één van de meest succesvolle landen.

Op inkomenssubsidies als kinderbijslag, huurtoeslag en zorgtoeslag wordt niet bezuinigd, omdat de gewone Nederlander na invoering van de euro, de belastingstijgingen van zowel rijk als gemeente en als klap op de vuurpijl de gestegen energieprijzen, financieel al ernstig genoeg is getroffen.

Het Belastingplan van de Fractie Lijst Pim Fortuyn richt zich op de komende vijf jaren (2006 t/m 2010) in tegenstelling tot het belastingplan van de regering dat zich slechts richt op 2006.