Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Spreekpunten bij opening van de Horti Fair en uitreiking Innovation Awards

Spreekpunten van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dr. C.P. Veerman, bij opening van de Horti Fair en uitreiking Innovation Awards op 2 november 2005 in Amsterdam


* De Nederlandse tuinbouwsector is één van de meest innovatieve sectoren van onze economie. En niet alleen innovatief. Wist u overigens dat de bijdrage aan de economie van het Westland groter is dan die van de Rotterdamse Haven? Kunt u nagaan wat de 'verdiencapaciteit' van de groene sector als geheel is. De sector blijft zich vernieuwen op veel verschillende manieren: nieuwe variëteiten in teelt, in techniek, automatisering en mechanisatie.
* In zo'n innovatieve sector opereren is als rennen op een loopband. Zodra je even het tempo inhoudt, verlies je je positie.
* Er zijn prachtige voorbeelden van innovatie. Dat varieert van de inzet van nieuwe technieken als robots en GPS tot het simpelweg realiseren van een ijzersterk idee met geweldige toepassingsmogelijkheden. De lijst nominaties voor de Horti Fair Innovation Awards spreekt voor zich. Bijvoorbeeld software die de ondernemer kan helpen bij veredeling of een voorwerp waarmee je bloemen in water zonder lekkage in een doos kunt vervoeren. Eenvoudige ideeën en geweldig voor de praktijk. En niet te vergeten al die prachtige nieuwe bloemen en planten. Er zijn ook goede voorbeelden van ketenlogistiek, zoals het Radio Frequency Identification Device voor de internationale besturing van verslogistiek, dat tijdens het seminar morgen aan bod komt.
* Productinnovaties spreken het meest tot de verbeelding. Maar innovatie betekent ook: schaalvergroting, specialisatie en vooral samenwerking binnen de keten. Ik ben blij dat ik ook veel voorbeelden zie van innovaties die verbetering van het milieu bewerkstelligen, zoals de Kas als Energiebron. Dat zorgt niet alleen voor een betere concurrentiepositie, maar uiteindelijk ook voor meer draagvlak onder de bevolking voor maatregelen die gunstig zijn voor de Nederlandse tuinbouw.
* De noodzaak tot innovatie dringt zich steeds meer op: internationalisering en de opkomst van landen als China zullen de concurrentie nog strenger maken. Niet alleen de markt stelt andere vragen, ook de samenleving stelt eisen op het gebied van milieu en ruimte.
* Concurrentie is de drijvende kracht die zorgt voor dynamiek en ontwikkeling. Maar concurrentie is wereldwijd geworden. In kleinere verbanden in ons land geldt samenwerking als sleutel. Niet in ongebondenheid ligt de kracht, maar in verbinding door samenwerking. Niet 'losheid' maar verbanden creëren en het aangaan van mondiale concurrentie zijn de relevante kaders voor ons handelen.
* Innovatie is het meest succesvol als bedrijven, overheid en onderzoekswereld effectief samenwerken. We zijn goed op weg. Na de aanwijzing van Flowers and food als sleutelgebied door het Innovatieplatform, heeft u de Innovatieagenda opgesteld.
* Ik vind het in de eerste plaats goed dat de sector het gezamenlijk belang van innovatie ziet en zich op de lange termijn concentreert. Ik ben ook blij dat u constateert dat innovatie in de eerste plaats een taak van de sector zelf is.
* Ik kijk niet alleen toe. Ik zie het als mijn taak om te zorgen dat er een goed ondernemersklimaat is en blijft én wordt verbeterd. En vooral om niet in de weg te lopen. Daarbij doel ik op de noodzaak tot minder en eenvoudiger regels. Verder mag u van mij helder ruimtelijk beleid verwachten. Voor de glastuinbouw hebben we daartoe onlangs de eerste stap gezet met de nota ruimtelijk beleid. Een goede eerste stap, want ook de Tweede Kamer heeft inmiddels laten weten mijn beleid t.a.v. glastuinbouw te ondersteunen.
* Begrijpt u mij goed, het is weliswaar mijn taak om u te ondersteunen en te faciliteren, maar niet door steeds opnieuw mijn portemonnee te trekken. Op den duur verzwakt dat juist de economische uitgangspositie van de land- en tuinbouw. Ik zal uiteraard wel proberen om bepaalde ontwikkelingen te ondersteunen, vooral als ze zich bewegen in de richting van de duurzaamheid waar immers onze samenleving behoefte aan heeft.
* Ik begrijp bijvoorbeeld heel goed dat de glastuinbouw op het moment maar moeilijk de hoge energieprijzen een probleem zijn. En dat dit innovatie en verduurzaming in de kiem kan smoren. Dat moeten we voorkomen. Daarom kijk ik samen met u of we met wat meer vaart fossiele brandstoffen kunnen vermijden. En ik weet dat u graag een 'vangnetconstructie' zou willen. Ik spreek van een overbruggingsfase naar energiezuinige methoden. We moeten porberen om met alle partijen deze overgangsperiode zo door te komen dat gezonde perspectiefvolle bedrijven kunnen doorgaan. Maar dan moeten alle partijen meedoen. Ik heb u daarom gevraagd zelf - samen met financiële instellingen - een plan op te zetten. Ik zal dan kijken of ik - met toestemming van Brussel - een of andere vorm van gestalte kan geven. Verwacht echter van mij geen gouden bergen. Subsidie zit er bijvoorbeeld niet in.
* Terug naar innovatie. U doet een belangrijke constatering als u stelt dat innovatie lef vraagt. Van zowel ondernemers als overheid. Ik ben dat met u eens. En dat lef hebben in ieder geval de 18 ondernemers, die genomineerd zijn voor de Horti Fair Innovation Awards. Bijzonder is dat dit jaar niet alleen Nederlandse bedrijven zijn genomineerd, maar ook bedrijven uit Amerika, Duitsland, Frankrijk, België en Engeland. Gelijk op met de sector, wordt ook de Horti Fair steeds internationaler.
* Ik mag vandaag de twee winnaars bekend maken. U krijgt niet alleen de eer om te boek te staan als één van de meest innovatieve ondernemers binnen een zeer innovatieve sector. U krijgt het komende jaar ook een platform om uw product te promoten.
* Ik zal de ontwikkeling van deze winnende producten en diensten met veel belangstelling volgen. (overgaan tot prijsuitreiking)