Ingezonden persbericht

PERSBERICHT/AANKONDIGING

Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht en NCDO presenteren:

14e Globaliseringslezing

G L O B A L I S E R E N V A N O N D E R O P

door

Kumi Naidoo & Sorious Samura

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

donderdag 3 november, aanvang 20.30 uur

toegang ¤ 112,50 / ¤ 9,50 (met korting)

reserveren 020 623 13 11, mailto:receptie@felix.meritis.nl

Kumi Naidoo is directeur van het Zuid-Afrikaanse ngo-netwerk CIVICUS. Als echte grassroots activist heeft hij een lange staat van dienst. Begonnen als tiener in de anti-apartheidsbeweging is hij inmiddels de motor achter wereldwijde burgercampagnes, zoals White Band Day. Hij vertegenwoordigde de Civil Society in eigen persoon tijdens de VN Millennium top. Over het resultaat daarvan is hij buitengewoon teleurgesteld: 'World leaders have missed a historic opportunity to take clear steps in the fight against poverty and towards sustainable human development. Instead they simply recycled, rehashed and repeated old promises.'

Maar is globalisering wel mogelijk 'van onderop', zoals Naidoo en zijn organisaties voorstaan? Wordt dit niet belemmerd door de huidige Noord-Zuidverhoudingen?

Co-referent is Sorious Samura uit Sierra Leone, die als journalist met veelvuldig bekroonde documentaires (Cry Freetown, Exodus, Ling with Hunger) werkt vanuit London. Samura is van mening dat er geen geld of hulp of schuldverlichting naar Afrika moet, maar dat het tijd wordt voor goed bestuur en respectvol partnership. De cirkel van afhankelijkheid moet worden doorbroken, daar moeten zowel de Afrikanen als de Westerse donoren werk van maken.

Voorafgaand aan de 14e Globaliseringslezing wordt de VPRO/Tegenlicht documentaire Jeffrey's aanpak: het einde van armoede? Deel 2 van het tweeluik Armoedebestrijders vertoond.(zie: http://www.vpro.nl/tegenlicht)

De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, NCDO en Felix Meritis, gesponsord door NCDO en HIVOS.

Voertaal: Engels

Aanvang film: 19.00 uur

Aanvang lezing en debat 20.30 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Toegang: ¤ 12,50 / ¤ 9,50 met korkorting

Reserveren: mailto:receptie@felix.meritis.nl, (020) 623 13 11

Noot voor de pers:

Informatie via mailto:globalisering@xs4all.nl of 020 620 9747 (Sandra Rottenberg).

Zie ook: http://www.globaliseringslezing.nl