Ingezonden persbericht


Geachte heer, mevrouw,

Ieder jaar krijgen in Nederland 9000 mensen longkanker en sterven er 8800 mensen aan deze ziekte. Het aantal mensen dat overlijdt aan longkanker is hoger dan de aantallen voor borst- en dikkedarm kanker tezamen.

In het kader van de global lung cancer awareness month, organiseren wij in November een aantal activiteiten die mogelijk interessant voor u zouden kunnen zijn om aandacht aan te besteden dan wel bij te wonen. U ontvangt van ons over deze activiteiten nog een persbericht. Als u meer informatie wenst neemt u dan contact op met ondergetekende. We kunnen u helpen met informatie, experts en patiënten om te interviewen, en toegang tot de Longkanker Patiëntendag.

DE EERSTE LONGKANKER PATIËNTENDAG
Op 19 november vindt in het AMC in Amsterdam de Eerste Landelijke Longkanker Patiëntendag plaats. We verwachten 150 tot 200 patiënten, naasten en verpleegkundigen. We hebben een groot aantal top-experts bereid gevonden om hun expertise te delen met de bezoekers. De dag zal van start gaan met een interview met Frank Sanders, directeur van Frank Sanders Musical Akademie, en partner van Jos Brink. Frank Sanders heeft een aantal jaren geleden longkanker gehad, en zal vertellen over zijn ervaringen met deze ziekte.

Daarna volgen twee presentaties over longkanker in het algemeen en over experimentele middelen. De middag zal worden gevuld met workshops over uiteenlopende onderwerpen, van 'bijwerkingen van chemo- en radiotherapie' en 'de zin van een tweede mening' tot 'praten met uw arts'. Meer informatie over de dag vindt u op onze website: www.longkanker.info. Het programma vindt u als pdf bijgesloten bij deze mail.

UITREIKING LONGKANKER PATIËNTEN PRIJS
Op drie november 2005 zal Prof. Suresh Senan van het VUmc de Longkanker Patiëntenprijs ontvangen uit handen van Ernst Lammers, longarts en voorzitter van het Longkanker Informatiecentrum voor zijn bijdrage aan de hoge-precisie radiotherapie.

Patiënten met niet-kleincellig longkanker in stadium I kunnen in principe geopereerd worden, omdat hun longkanker nog niet is uitgezaaid en klein van afmeting is. Bij sommige patiënten is dit echter niet mogelijk, doordat de algehele lichamelijke conditie te slecht is om zo'n zware operatie te ondergaan, of doordat de tumor op een moeilijke plaats zit. Deze mensen worden dan gewoonlijk bestraald, soms in combinatie met chemotherapie. Tot voor kort was deze behandeling echter niet erg effectief. Bij slechts 25% van deze patiënten werd lokale tumor controle bereikt. Met behulp van hoge precisie stereotactische radiotherapie kan dit percentage flink omhoog gebracht worden naar wel 85-90%.

Lammers: "Voor de patiënten in stadium I die niet geopereerd kunnen worden is dit een hele belangrijke vooruitgang. Ontwikkelingen zoals deze zien we helaas zelden in de behandeling van longkanker. Senan heeft op internationaal gebied een voortrekkersrol gehad in de ontwikkeling van deze behandeling. Reden om hem de Longkanker Patiëntenprijs 2005 aan te bieden."

OVER LONGKANKER:
Ieder jaar krijgen 8800 nieuwe mensen de diagnose longkanker te horen. Daarvan zijn 6500 mannen en 2300 vrouwen.

Ieder jaar overlijden 8800 mensen aan longkanker, daarvan zijn 6100 mannen en 2700 vrouwen. Het aantal vrouwen dat overlijdt aan longkanker is de afgelopen 10 jaar bijna verdubbeld.

Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. Ieder jaar overlijden meer mensen aan longkanker dan aan borstkanker en darmkanker samen (cijfers 2003)

Zie voor meer algemene informatie over longkanker: http://www.longkanker.info/nieuwsagenda/algemenegegevens.asp

We hopen dat u aandacht wilt besteden aan deze ernstige en veelvoorkomende ziekte.

Met vriendelijke groet,

Cilia Linssen, secretaris
Longkanker Informatiecentrum
Postbus 136
3740 AC Baarn
tel informatiecentrum: 035 5431700
tel thuis: 023 8440218
mobiel: 06 51 24 78 76
fax: 035 5431577
e-mail: bestuur@longkanker.info