Ingezonden persbericht

Handicap in Zwolle: goed huis en hulp maar weinig geld en informatie

ZWOLLE, 20051031 -- Mensen met een verstandelijke beperking in Zwolle zijn tevreden over hun huisvesting en de hulp die ze krijgen bij het regelen van financiën, en andere ingewikkelde zaken. Maar ze hebben weinig geld, weinig sociale contacten en vinden de voor hen bestemde informatie, over bijvoorbeeld zorg en voorzieningen, te ingewikkeld. Dit blijkt uit onderzoek van Zeg het Ons!, het kwaliteitsinstrument van de Landelijke Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk, dat recent in opdracht van de gemeente Zwolle is uitgevoerd. De gemeente wilde het oordeel van deze burgers met het oog op de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).


Uit het onderzoek blijkt, dat de post van zowel overheids- als particuliere instanties meestal niet begrijpelijk en slecht toegankelijk is. Dit kan voor mensen een drempel vormen om deel te nemen aan de (lokale) samenleving. Mensen willen informatie die voor hen bestemd is of die ze nodig hebben, zelf ook kunnen volgen. Ook blijkt dat mensen met woonbegeleiding in Zwolle meer contact willen met mensen in hun buurt of wijk. Vaak hebben ze niet veel contacten en voelen ze zich alleen of vervelen zich.
Over de uitkomsten van het onderzoek gaat Wethouder Jaap Hagedoorn van Zorg donderdag 3 november in gesprek met een groep mensen met een beperking. Ook aanbieders van gehandicaptenzorg zijn aanwezig bij het gesprek.
De uitkomsten van het gesprek met de wethouder en de onderzoeksresultaten gebruikt de gemeente voor de implementatie van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Zwolle. Daarnaast wordt donderdag ook bekeken welke initiatieven met de mensen zelf georganiseerd kunnen worden om hun situatie, op verschillende onderdelen, te verbeteren.
Het is de eerste keer dat een gemeente in onderzoek mensen met een beperking zelf aan het woord laat.




Ingezonden persbericht