Gemeente Ede

Nummer 234 / Ede, 3 november

Burgemeester R.C.Robbertsen reikt Koninklijke Onderscheiding uit tijdens jaarvergadering van de Algemene Nederlandse Inkersvereniging

G.D.B. van Houwelingen uit Otterlo Lid in Orde van Oranje-Nassau

De heer G.D.B.van Houwelingen uit Otterlo, voorzitter van de Algemene Nederlandse Imkersvereniging, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester R.C.Robbertsen heeft hem op zaterdagmiddag 5 november de versierselen opgespeld die bij deze koninklijke onderscheiding horen. De uitreiking vond plaats na de algemene ledenvergadering in Uddel en ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter en lid van het bestuur. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van de bijenteelt.

De heer van Houwelingen heeft zich geruime tijd in bestuurlijke, voorlichtende en educatieve zin verdienstelijk gemaakt voor de bijenteelt.

Slapende afdeling In 1984 blies hij de slapende afdeling Harskamp-Otterlo-Wekerom van de Algemene Nederlandse Imkersvereniging (ANI) nieuw leven in. Hij werd voorzitter en de afdeling groeide weer op. Een jaar later werd hij bestuurslid van de ANI en op 6 november 1993 voorzitter. Bij deze landelijke overkoepelende vereniging zijn 20 afdelingen met in totaal ongeveer 500 leden aangesloten. Tijdens de algemene ledenvergadering nam hij afscheid als bestuurslid/voorzitter.

Educatief Niet alleen op bestuurlijk maar ook op educatief terrein is de heer van Houwelingen actief. Tweemaal per jaar geeft hij een bijenteeltcursus voor beginners en voor gevorderden en schreef daarvoor 3 cursusboeken. Tevens is hij al 21 jaar redactielid van het orgaan van de ANI, "Onze Bijen".
Tweemaal per jaar neemt de heer van Houwelingen als lid van de Bedrijfsraad voor de Bijenhouderij deel aan het overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voorts is hij al 10 jaar honingkeurmeester en 15 jaar voorzitter van de Bijenziektenbestrijdingscommissie, inmiddels omgedoopt in de Bijengezondheidsdienst, die een voorlichtende taak heeft op het terrein van preventie en bijenziektebestrijding.

Behalve de bijen hebben ook de vogels de aandacht van de heer van Houwelingen: vele jaren doet hij vogeltellingen voor de SOVON.
---