CDA
02-11-05
CDA Congres met premier Balkenende, fractievoorzitter Verhagen en partijvoorzitter Van Bijsterveldt
Zaterdag 5 november a.s. vindt in het Beatrix Theater in de Jaarbeurs te Utrecht het Najaarscongres van het CDA plaats.

Hoofdelementen in het programma zijn: de besluitvorming over het manifest Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan, de discussie over ingediende resoluties, een terugblik op 25 jaar CDA en de toespraken van minister-president Jan Peter Balkenende, fractievoorzitter Maxime Verhagen en partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt. Het politieke deel van het Congres begint om 10.30 uur en duurt tot circa 16.00 uur.

Voorafgaand aan het politieke deel van het Partijcongres is er vanaf 9.45 uur een huishoudelijk deel waarin onder meer de vaststelling van de Begroting 2006 op het programma staat.

Het politiek deel van het Congres start om 10.30 uur met zeven deelsessies:
1. deelsessie met de behandeling amendementen op het manifest Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan, met Theo Rietkerk (voorzitter partijcommissie duurzame ontwikkeling). Het gaat hier om de behandeling van de B-amendementen (belangrijke inhoudelijke amendementen). De Aamendementen (politiek zeer belangrijke amendementen) worden in het plenaire deel van het Congres behandeld (tussen 11.45-13.00 uur).
2. deelsessie met discussie over actuele politiek met minister Aart-Jan de Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Maxime Verhagen (CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer), Jos Werner (CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer) en Camiel Eurlings (CDA-delegatieleider in het Europees Parlement). 3. deelsessie met discussie over het rapport Vertrouwen in mensen van de jubileumcommissie, met commissievoorzitter Sjaak van der Tak. 4. deelsessie met discussie over het nieuwe zorgstelsel en de zorgtoeslag met staatssecretaris Wijn (Financiën), Eerste Kamerlid Hannie van Leeuwen en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. 5. deelsessie over campagne Gemeenteraadsverkiezingen. 6. deelsessie met nieuwe leden. Aan deze deelsessie wordt meegewerkt door de Tweede Kamerleden Niny van Oerle, Henk Jan Ormel en Gerda Verburg.
7. deelsessie over het nieuwe beleid van de Eduardo Freistichting en Bulgarije.

Na de deelsessies start om 11.45 uur het plenaire deel. Op het programma staan de behandeling van de ingediende resoluties en de behandeling van A-amendementen op het manifest Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan.
De resoluties en amendementen staan op de website: www.cda.nl

Het ochtendgedeelte van het Congres wordt afgesloten met een toespraak van fractievoorzitter Verhagen.

Middagdeel
Het middaggedeelte van het Congres begint met een meditatief moment, verzorgd door oud-premier Ruud Lubbers.
Vervolgens wordt de partijdiscussie over duurzame ontwikkeling afgesloten.
Partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt houdt daarna haar Congresspeech.
Na een kort intermezzo volgt er een jubileumgesprek met vertegenwoordigers van verschillende generaties. Aan het door oud-Tweede Kamerlid Hans Hillen geleide gesprek wordt deelgenomen door de eerste CDA-premier Dries van Agt, de eerste CDA-fractievoorzitter Willem Aantjes, de eerste vrouwelijke CDA-minister Til Gardeniers, CDJA-voorzitter Ronald van Bruchem, provinciaal campagneleider Esther Bergman en Osman Elmaci (lid van het Intercultureel Beraad). Minister-president Jan Peter Balkenende sluit het Congres af met een toespraak.

Na afloop van het Congres is er een informele borrel.