Gemeente Zwolle

Verplaatsing IJsselhallen naar Voorsterpoort onder de loep

Het college van B&W stelt de raad voor een onderzoek te doen naar de mogelijke verplaatsing van de IJsselhallen naar Voorsterpoort ( locatie Beers/Stork). Een dergelijk onderzoek past in de actuele discussie over stedelijk programmeren 'Kale' verplaatsing op zich levert een tekort op van ruim 14 miljoen euro, op een totale investering van 27 miljoen euro. Daarom wordt ook gekeken naar mogelijkheden dit tekort terug te brengen door te zoeken naar de meest optimale oplossing. Bij een 'kale' verplaatsing is het uitgangspunt een complex van 20.000 m2 zalen en parkeren op maaiveld.

2
De IJsselhallen vervullen op maatschappelijk en economisch vlak een belangrijke rol voor Zwolle en wijde omgeving. De hallen trokken in 2004 ruim 700.000 bezoekers op een totaal van 170 evenementen. Ruim 200.000 bezoekers combineerden een evenement met een bezoek aan de stad. Bij de huidige programmering biedt de IJsselhallen werk voor 70 banen. Daarnaast is sprake van indirecte werkgelegenheid, die nog eens zorgt voor 136 banen. De directe en indirecte werkgelegenheid kunnen bij een verplaatsing nog groeien.

De verplaatsing naar Voorsterpoort biedt diverse kansen en mogelijkheden: De ruimte die vrijkomt biedt mogelijkheden voor de herstructurering van de Kamperpoort.
Een verdere groei voor evenementen en beurzen, die op de huidige plek en met de huidige vergunning moeilijk zijn te verwezenlijken. Een beter imago voor het evenementencomplex en dus ook voor Zwolle. Nieuwe mogelijkheden kunnen de exploitatie- en beleggingswaarde verhogen.
Een ander gezicht voor Voorsterpoort als bovenregionaal centrum voor grootschalige detailhandel en leisure.
Meerdere functies in het gebied aan elkaar koppelen, zoals parkeren. Een bijdrage aan de haalbaarheid van een voorstadhalte Voorsterpoort.

Om het maximale rendement te halen van de nieuwe IJsselhallen op Voorsterpoort wordt aanbevolen de ontwikkelingsopgave in concurrentie op de markt te zetten. Voorgesteld wordt consortia te laten vormen die kennis, financieel draagvlak en andere capaciteiten kunnen bundelen. Libéma als huidige huurder kan deel uitmaken van een dergelijk consortium. Op basis van nader te stellen criteria kan een selectie gemaakt worden.

Verplaatsing van de IJsselhallen betekent meer woningen voor de Kamperpoort. Deze ontwikkeling kan de nodige winst opleveren, waardoor alle betrokken partijen een extra financiële inspanning kunnen leveren voor verplaatsing. Het resultaat van de verplaatsing van de IJsselhallen is natuurlijk ook afhankelijk van de onafhankelijke markttoets voor Voorsterpoort die momenteel wordt uitgevoerd in opdracht van Spoolderwerk BV, ING Real Estate en de gemeente Zwolle. Het resultaat van de markttoets moet zijn dat verschillende publieksgerichte functies zich uiteindelijk vestigen op Voorsterpoort.


---