Gemeente Haarlem


20 oktober 2005

293/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Feestelijke opening NT2-Plein in Bibliotheek Schalkwijk

Op zaterdag 5 november 2005 wordt om 11.00 uur het NT2-plein in Bibliotheek Schalkwijk op feestelijke wijze geopend. Dit wordt het tweede NT2-Plein van de Stadsbibliotheek Haarlem.

In de centrale vestiging van de Stadsbibliotheek in Haarlem wordt veel aandacht besteed aan mensen die Nederlands als tweede taal leren. Er is een speciale collectie materialen bij elkaar gezet, die mensen van alle nationaliteiten kunnen gebruiken. Deze collectie wordt genoemd: het NT2-Plein (Nederlands als Tweede Taal).
De groepen cursisten Nederlands van het ROC -het Nova College- komen zeer regelmatig voor een introductiebezoek naar dit Plein.
In de verschillende wijken van Haarlem wordt Nederlandse les gegeven aan "Oudkomers", mensen die al lang in Nederland wonen, maar om wat voor reden dan ook de Nederlandse taal niet of nauwelijks spreken. Veel van deze mensen zijn Marokkaanse vrouwen.
In het filiaal in Schalkwijk wordt nu dus ook een NT2-Plein ingericht.

De opening vindt plaats aan het begin van de Marokkoweek in Haarlem. Dit jaar vieren we in Nederland 400 jaar relatie tussen Marokko en Nederland: dé gelegenheid om allerlei activiteiten te organiseren in de stad. De initiatiefnemer van deze week is Stichting Samenwerkende Marokkaanse Organisaties in Haarlem (SHOH). Deze stichting heeft een aantal andere instellingen, waaronder wijkcentra, onderwijsinstellingen, jongerenorganisaties en de Stadsbibliotheek gevraagd mee te doen.
In Haarlem staat deze week van 6 tot en met 13 november in het kader van 'Marokko-Nederland: Cultuur & Binding'.

De Marokkoweek is voor de bibliotheek een uitgelezen moment om het NT2-Plein feestelijk te openen.

Het programma op 5 november bestaat uit verschillende onderdelen:
Naima el Bezaz is een Marokkaans/Nederlandse schrijfster; zij houdt die dag een lezing.
Een aantal leerlingen van het Linnaeuscollege locatie Ewald komt rappen en breakdancen.
Leerlingen van de Islamitische Basisschool Al Ikhlaas voeren een toneelstuk op naar aanleiding van het verhaal van de Haarlemmer Jan Janse, die piratenkapitein in Marokko werd. De hele maand is een tentoonstelling te zien van de illustraties die gemaakt zijn door Anco Nannninga, voor het in het voorjaar te verschijnen boek: "Jan Janse, piratenkapitein in Marokko" van Mariska Hammerstein.
Wethouder Ruud Grondel houdt een korte toespraak.
En natuurlijk zijn er hapjes en drankjes.
Wij zouden het op prijs stellen als u deze opening met ons mee komt vieren.

Het adres van de bibliotheek in Schalkwijk is:
Fie Carelsenplein 2, 2036 AM Haarlem. Tel. 023 5115400. Bereikbaar met bus 73 en 300 (Zuidtangent). Halte Winkelcentrum Schalkwijk.

Meer weten? Bel met 023 - 511 53 00.


---



Gemeente Haarlem