Gemeente Son en Breugel


Gemeentelijke vergoedingen: bijzondere bijstand

Heeft u extra medische kosten en kunt u die niet of moeilijk betalen? Doe dan een beroep op de bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand vergoedt namelijk noodzakelijke extra's.
U moet wel eerst proberen om de kosten via het ziekenfonds of uw ziektekostenverzekering vergoed te krijgen. Pas wanneer het ziekenfonds en de aanvullende verzekering de kosten niet of maar voor een deel vergoeden, kunt u bijzondere bijstand aanvragen. U kunt bijzondere bijstand aanvragen bij de afdeling Dienstverlening Publiek in de hal van het gemeentehuis.

Wij geven u enkele voorbeelden van medische kosten waarvoor u bijzondere bijstand kunt aanvragen: de eigen bijdragen voor een kunstgebit en de eigen bijdragen voor de thuiszorg.

Eigen bijdrage kunstgebit
Stel u heeft een volledig gebitsprothese nodig voor de boven- en/of de onderkaak. De kosten hiervoor worden door het ziekenfonds en de aanvullende verzekering maar gedeeltelijk vergoed. U moet altijd een eigen bijdrage betalen. Voor deze eigen bijdrage kunt u bijzondere bijstand aanvragen.

Eigen bijdrage thuiszorg
De ZuidZorg (voorheen Thuiszorg) biedt u zorg in uw eigen omgeving. Hierbij kunt u denken aan ondersteuning bij huishoudelijke hulp en gezinsverzorging maar ook persoonlijke verzorging en verpleging. U bent hiervoor een bijdrage in de kosten van de zorg verschuldigd. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen van u en uw eventuele partner. De laagste inkomens betalen vrijwel altijd alleen de minimumbijdrage per vier weken. Voor deze eigen bijdrage kunt u bijzondere bijstand aanvragen.

Wie kan bijzondere bijstand aanvragen?
Bijzondere bijstand is er niet alleen voor mensen met een minimuminkomen. Ook als uw inkomen hoger is dan het minimum kunt u voor bijzondere bijstand in aanmerking komen.
Wel is het zo dat de hoogte van de vergoeding afhankelijk is van uw inkomen. Hoe hoger uw inkomen, hoe lager de vergoeding. Daarnaast is uw vermogen van belang.

Wilt u meer weten?
Twijfelt u of u recht heeft op bijzondere bijstand, neem dan contact op met de afdeling Dienstverlening Publiek in de hal van het gemeentehuis. Ons telefoonnummer is 491 491, op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur en op donderdag ook van 14.00 tot 19.30 uur. Natuurlijk kunt u ook even langs komen. Indien u dan bewijzen meebrengt van alle gezinsinkomsten en -vermogen kunnen wij snel beoordelen of u in aanmerking komt voor een vergoeding.