Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SAS verbetert snelheid en mogelijkheden ETL

Verbeterde veranderingsanalyse en ondersteuning grid-computing

Huizen, 7 november 2005 - SAS, toonaangevend leverancier van business intelligence-oplossingen, kondigt nieuwe mogelijkheden en verbeterde prestaties aan van SAS Enterprise ETL Server. Het betreft opties die de productiviteit verhogen en flexibiliteit toevoegen aan data-integratieprocessen, zoals extractie, transformatie en laden (ETL).

Als eerste leverancier die geavanceerde mogelijkheden voor veranderingsanalyse biedt, weet SAS het proces van begrijpen en beheren van complexe veranderingen in de metadata aanzienlijk te vereenvoudigen en zo heel wat uren aan complex, handmatig werk te besparen. Daarnaast maakt geautomatiseerde ondersteuning van gedistribueerde omgevingen en grid-computing het voor bedrijven nog gemakkelijker te profiteren van enorme snelheids- en productiviteitswinst die grid-technologie biedt.

Groeiende variëteit in data typen, exploderende data volumes, de consolidatie van onafhankelijke datamarts en toenemende wet- en regelgeving maken dat het ontwerp en de ontwikkeling van data-integratie voortdurend meer de inzet van mensen en middelen opslokt. Hierdoor is er een acute behoefte om dit proces efficiënter te maken", stelt Rein Mertens data-integratiespecialist bij SAS Nederland.

"De verbeteringen aan de SAS Enterprise ETL Server bewijzen dat SAS het waarmaakt haar klanten van de laatste innovaties te voorzien. Door ETL verder te optimaliseren binnen het data-integratieproces, hoeven onze klanten zich niet langer zorgen te maken over de juistheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van hun data. In plaats daarvan kunnen zij zich richten op het inzetten van die data voor het creëren van consistente enterprise intelligence."

De nieuwe functionaliteit van SAS Enterprise ETL Server bevat onder meer:
- Ongekende functionaliteit op het gebied van veranderingsanalyse. ETL ontwerpers kunnen nu vooraf eenvoudig ontdekken in welke mate het datamodel en de BI metadata van elkaar verschillen. Met deze mogelijkheid is precies na te gaan welke veranderingen in de data-integratieprojecten moeten worden doorgevoerd en kunnen ontwerpers de efficiëntie in het hele proces - van ontwerp tot uitvoering - significant verbeteren en zo uren van geestdodend en handmatige werk vermijden.


- Geautomatiseerde ondersteuning voor grid-computing en gedistribueerde verwerking. SAS annonceert vandaag ook dat zij de eerste leverancier is die beheermogelijkheden voor grid-computing integreert in zijn enterprise intelligence platform en wel specifiek voor data-integratie- en datamining-applicaties. Door het toepassen van grid-technologie in data-integratieprocessen, kunnen bedrijven hun bestaande IT-systemen beter benutten bij het verwerken van grotere hoeveelheden data in minder tijd en zonder de noodzaak extra hardware aan te schaffen.


- Productiviteitsverbetering. Een verbeterde gebruikersinterface, uitgebreidere debugging tools, meer wizards voor het ontwerpen van tabellen en meer ondersteuning voor samenwerking, het draagt allemaal bij aan het verkorten van de ontwikkelingstijd en het verminderen van de onderhoudskosten.


- Brede ondersteuning van platforms, inclusief de 64-bitsarchitectuur. SAS ondersteunt van alle leveranciers van data-integratiesystemen het breedste scala aan hardware en besturingssystemen en nu breidt SAS die ondersteuning verder uit met 64-bitsplatforms. Deze ondersteuning biedt gebruikers wezenlijke flexibiliteit om hun systemen aan te passen wanneer de behoeften groeien en data ongeacht de bron te benaderen en te verwerken.

SAS gaat door met het bieden van aanvullende mogelijkheden en functies om het data-integratieproces te verbeteren. Deze uitbreidingen omvatten geïntegreerde datakwaliteit die waarborgt dat de data schoon en accuraat is; analyse en bewaking van de herkomst van de data-liniëring (lineage betekent afkomst) en impact analyse van de ontwikkeling van data-elementen; en de mogelijkheid data gemakkelijk van een grote verscheidenheid aan externe databestanden te benaderen, inclusief traditionele formaten, zonder de noodzaak eigen code te schrijven - iets dat typisch wel nodig is bij andere leveranciers.

"SAS Enterprise ETL Server is uniek in de mogelijkheden die het biedt de tijd nodig voor complexe datatransformaties te reduceren", zegt Mertens. "Van metadata-beheer tot datamigratie, synchronisatie en profilering: SAS doet dat alles met één product en dat helpt bedrijven echte data-integratie en Enterprise Intelligence te realiseren."

"In onze snel veranderende business, moeten we snel en efficiënt met veranderde data en datastructuren kunnen omgaan," zegt Christophe Ponsart, marketing information system manager bij Sofinco, een van de grootste verstrekkers van consumentenkredieten in Frankrijk. "Het is noodzakelijk te begrijpen hoe veranderingen in bronsystemen onze BI-operaties zullen beïnvloeden. SAS helpt ons verandering te begrijpen en er mee om te gaan."

"We streven ernaar veranderingen in ons datamodel te minimaliseren, maar soms zijn veranderingen nodig," zegt Bjørn Lange, Warehouse Manager van SDC. "SAS stelt ons in staat onze datamodellen en BI metadata-definities in één functierijke interface, naast elkaar te vergelijken. Dat helpt ons vast te stellen wat uit de pas loopt en te specificeren waar synchronisatie nodig is. Dit bespaart ons heel wat lastig handwerk."

SAS Enterprise ETL Server is een integraal onderdeel van het SAS9 Enterprise Intelligence Platform , wat een open en uitbreidbaar platform is, en vormt de basis voor het genereren van accurate, diepgaande bedrijfsinformatie. Van data-integratie en opslag tot business intelligence en analytische tools, het SAS Enterprise Intelligence Platform helpt de bestaande intelligence te standaardiseren en te consolideren en zorgt voor een solide geïntegreerde analyse-architectuur die bedrijfsprocessen op elk niveau van de organisatie ondersteunt.

Over SAS
SAS levert innovatieve business intelligence software in combinatie met branchegerichte dienstverlening, waarmee bedrijven werkelijke Enterprise Intelligence creëren. SAS-oplossingen worden gebruikt door meer dan 40.000 organisaties (waaronder 90 procent van de Fortune 500-bedrijven), om winstgevender relaties te ontwikkelen met leveranciers en klanten en om gefundeerde, accurate beslissingen te kunnen nemen die bedrijven doen groeien. SAS is uniek in de volledige integratie van datawarehousing met analytische en traditionele business intelligence toepassingen, waardoor grote hoeveelheden kale gegevens worden omgezet in waardevolle informatie. SAS levert wereldwijde al drie decennia zijn klanten The Power to Know. Meer informatie is te vinden op www.sas.com/nl.

Meer informatie voor de redactie:
SAS Institute B.V.
Susan Roos
t: (035) 699 68 59
e: susan.roos@snl.sas.com

PublieksWerk B.V.
Piet van Reeuwijk
t: (020) 486 21 39
e: piet@publiekswerk.nl