Algemene omroepvereniging AVRO

s-Gravelandseweg 80, Hilversum

Postbus 2, 1200 JA Hilversum

Tel. centrale (035) 67 17 911

Internet www.avro.nl

PERSBERICHT

Hilversum, 07-11-2005

Secretaris generaal navo jaap de hoop scheffer:

Navo moet af van voorbehoud bij inzet troepen

De NAVO wil af van de voorbehouden die bondgenoten maken, als zij troepen naar bijvoorbeeld Kosovo of Afghanistan sturen. Dat zegt Secretaris-Generaal Jaap de Hoop Scheffer vandaag in AVRO s 1opdeMiddag. Het is nu gebruikelijk dat landen van tevoren melden wat hun troepen wel en niet mogen onder NAVO-leiding. Ook Nederland stelt voorwaarden aan de inzet van Nederlandse militairen bij NAVO-missies. De Hoop Scheffer: "We moeten af van die voorbehouden. Want een commandant van die troepen, of dat nou in Afghanistan is of in Kosovo, moet er wel vanuit kunnen gaan dat hij zijn troepen ook kan inzetten waar hij ze nodig heeft"

De Hoop Scheffer steunt hiermee het pleidooi van de Amerikaanse defensieminister Rumsfeld, die een maand geleden de voorbehouden aan de kaak stelde. De NAVO kreeg met de beperkingen te maken tijdens ernstige rellen, die vorig jaar in Kosovo ontstonden. "Er waren NAVO-troepen die van hun regeringen de opdracht hadden gekregen niet aan rellenbestrijding te mogen doen. Dan zit zo'n commandant met de handen in het haar, want hij kan een deel van zijn troepenmacht niet gebruiken. En daar moeten we van af. Overal, niet alleen in Kosovo en Afghanistan, maar meer in het algemeen", aldus De Hoop Scheffer in het interview met 1opdeMiddag.

VS Grootaandeelhouder NAVO

De Hoop Scheffer wees kritiek, dat de NAVO te veel achter de Verenigde Staten aan zou lopen, resoluut van de hand. "Dat is onzin. De NAVO is een bondgenootschap van 26 soevereine staten en de NAVO opereert op basis van consensus, iedereen moet het er over eens zijn. Het is zonneklaar en logisch dat er één grootaandeelhouder binnen de NAVO is, en dat zijn de Verenigde Staten, maar zonder consensus kan er niets gebeuren en gebeurt er ook niets".

Bondskanselier Schröder van Duitsland benadrukte begin dit jaar dat de NAVO zich meer op de politiek zou moeten richten. De Hoop Scheffer is het daarmee eens. Als je consensus en eensgezindheid wilt bereiken, dan moet je met elkaar ook bereid zijn de politieke dialoog aan te gaan. Irak zorgde ervoor dat dit wat was weggezakt. (&) Ik heb in de afgelopen twee jaar gezien dat nu de Irakwonden zijn geheeld, de NAVO als geheel behoefte heeft aan een intensievere politieke dialoog.

Uitzending: maandag 7 november 2005 om 14.00 uur op Radio 1.


---