Politie Midden- en West Brabant

Politieteams Breda-Centrum en Zuidoost houden actiedag

BREDA, 7 november 2005

Politieteams Breda-Centrum en Zuidoost houden samen met partners diverse controles en acties onder de noemer De Blauwe verrassing

BREDA: Onder de noemer De Blauwe verrassing hebben de politieteams Breda-Centrum en Zuidoost maandag 7 november op hun werkgebied de hele dag controles en acties gehouden. Beide teams mobiliseerden al het beschikbare personeel om op één dag gezamenlijk zo massaal mogelijk aanwezig te zijn. Daarbij zochten de teams de samenwerking met enkele regionale politiediensten, zoals de Vreemdelingenpolitie en het Verkeershandhavings-team. Een helikopter van de politie ondersteunde de actie vanuit de lucht. Ook externe partners van de politie, zoals de afdeling bouw en woningtoezicht en hondenwachters van de Gemeente Breda, het gemeentelijk afvalbedrijf, energiebedrijf Essent en Brabant Water werden benaderd en gevraagd aan de actie mee te doen.

Ruim 100 man ging maandag 7 november de straat op. Verdeeld in 20 kleinere groepen hielden ze onder andere bedrijfscontroles, milieucontroles en verkeerscontroles. Eén van de groepen hield zich bezig met het ontmantelen van hennepkwekerijen. In totaal ontdekten ze vijf kwekerijen. In een garagebox aan het Turkooishof werd een kwekerij met 250 planten aangetroffen. De twee huurders van het pand, een 28-jarige inwoner van Breda en een 29-jarige inwoner van Prinsenbeek, zijn voor verhoor meegenomen naar het bureau. De kwekerij is geruimd. In een loods aan de Hoge Steenweg werd een zeer professionele kwekerij aangetroffen. Op twee verdiepingen in het pand stonden 3000 planten. De politie hield twee 22-jarige inwoners van Breda, een 44-jarige inwoner en 45-jarige inwoonster van Oosterhout aan. Zij zijn in verzekering gesteld. Alle hennepplanten en kwekerijbenodigdheden zijn vernietigd. In een woning aan de Keermanslaan troffen agenten in diverse kamer ruim 8800 hennepplanten aan in verschillende groeistadia. Een kwekerij in een woning aan de Diepstraat bleek kort voor het bezoek van de politie te zijn geruimd door de bewoners. De bewoner heeft zich gemeld bij de politie. In een woning aan de Veldstraat in Bavel ontdekte de politie een hennepkwekerij van 450 hennepplanten. In alle gevallen zijn de kwekerijen ontruimd en de planten en apparatuur in beslag genomen.

Tijdens verkeerscontroles in Breda, Alphen, Chaam, Ulvenhout en Baarle-Nassau werden ruim 1000 automobilisten en bromfietsers gecontroleerd. Agenten schreven 367 bekeuringen uit voor uiteenlopende feiten: overschrijding maximum snelheid (244) niet handsfree bellen (5), niet dragen gordel (85), geen helm (5), geen gele platen (2), belediging (2). Geen bescheiden kunnen tonen (11), geen remmen (3), versleten band (1), door rood verkeerslicht (1), loslopende honden (5), fout parkeren (4), geen of onjuiste verlichting voeren (4).

Overlast brom- en snorfietsers

Een doorn in het oog van veel bewoners is het verkeersgedrag van brom- en snorfietsers. Op diverse plaatsen controleerde de politie deze weggebruikers. Op de Loswal in Baarle Nassau en de Molenstraat in Ulvenhout werden brom- en snorfietsers aan een controle onderworpen. Een aantal bromfietsers kregen bekeuringen voor feiten als het niet dragen van de helm, rijden zonder bromfietscertificaat en de technische staat van de bromfiets.

Een 60-jarige inwoonster van Bavel werd aangehouden toen zij een agent op de controleplaats beledigde. De vrouw schold de agent uit voor zakkenwasser toen zioj een bekeuring kreeg voor het niet dragen van een gordel. Zij werd meerdere keren door de agent gewaarschuwd om te stoppen met schelden, maar zij bleef doorgaan. Op het bureau toonde zij berouw en bood haar excuses aan. Na verhoor mocht zij weer naar huis.

Vier Roemenen aangehouden

Tijdens de diverse controles van de Vreemdelingenpolitie werd bij een woning in Breda een 23-jarige Pool tijdens schilder werkzaamheden aangetroffen. De man bleek zonder vergunning aan het werk te zijn. Na een kort verhoor werd hij weer heengezonden. Tegen de werkgever van de man wordt proces-verbaal op. Hij kan een fikse boete tegemoet zien.

Tijdens een verkeerscontrole aan de Dorpsstraat in Chaam werden vier inwoners van Boekarest aangehouden. De mannen van 27, 28, 28 en 59 jaar bleken echter legaal in Nederland te verblijven en op doorreis te zijn. Zij zijn na een kort verhoor heengezonden.

Automobilist rijdt met 96 km/uur door de bebouwde kom

Twee groepen gingen aan de slag met snelheidscontroles, daarbij ondersteund door medewerkers van het Verkeershandhavingsteam.

Op de Fellenoordstraat controleerde de politie vanmorgen 1821 passanten, van wie er 118 te hard reden. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 92 km/uur. Op de Nassaustraat reden 1305 automobilisten vanmiddag voorbij de radarpost. 65 van hen reed harder dan de toegestane maximum snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 km/u.

Bij een verkeerscontrole aan het Minervum werd een 21-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man droeg geen gordel, kreeg een bekeuring en schold daarom een agent uit voor vuile mafkees. Bij de aanhouding die daarop volgde pleegde de Bredanaar ook nog verzet. De politie sloeg hem in de handboeien om hem over te kunnen brengen naar een politiecel aan de Mijkenbroek.

Agenten controleerden in Breda acht coffeeshops. De bedrijven bleken zich aan de geldende bepalingen te houden. Wel werden twee personen aangehouden, omdat zij zich niet konden legitimeren. In totaal haalde de politie voor bijna 1300 euro aan openstaande boetes op en werden twee personen aangehouden, omdat zij nog een aantal dagen gevangenisstraf moesten uitzitten.

Tevreden

De politie is tevreden over de resultaten van de dag en spreekt over een geslaagde actie. Ook diverse bewoners hebben bij de politie aangegeven te spreken te zijn over de aanwezigheid van de politie in hun wijk. De politie gaat de actie in de toekomst herhalen.

Auteur: Henk Snepvangers