Lekker
7 november 2005
Lekker 2006:
Oud Sluis te Sluis van Sergio Herman prolongeert zich als beste restaurant van Nederland
Vandaag is in Amsterdam de 28ste jaargang van dé restaurantgids van Nederland, editie Lekker 2006, verschenen. Het meest opvallende nieuws daarin is dat het gerenommeerde Oud Sluis uit Sluis voor het tweede achtereenvolgende jaar is uitgeroepen tot het beste restaurant van Nederland. Daarmee komt chef-kok Sergio Herman en zijn team wederom op het allerhoogste podium. Een uitzonderlijke prestatie.
Klik op het plaatje voor een cover afbeelding van 846 kb jpeg
Met De Librije te Zwolle heeft Jonnie Boer zich teruggevochten van plaats vier naar de tweede plaats op het ereschavot. Cees Helder handhaaft zich met Parkheuvel op de 3de plaats. Komende van plaats 23 heeft Jacob-Jan Boerma met De Leest te Vaassen zich weten te nestelen op plek 4, een grote verdienste. Restaurant Beluga uit Maastricht met aan het roer chef-kok Hans van Wolde, komt net tekort en zakt van de tweede naar de vijfde plaats.
Nieuw bij de beste tien is naast De Leest te Vaassen (4) restaurant Chapeau! uit Bloemendaal van gastheer Ronald Voogel met zijn chef Jeroen Granneman, op de 8e plaats. De Lindenhof te Giethoorn is van de 7de plaats gezakt naar plaats 11. Ook Olivio te Harderwijk verlaat de Top-10 en zakt van 10 naar plaats 14.
Onze 71 rapporteurs zagen veel interieurvernieuwingen, strakker en stemmig modern. Zij stoorden zich meer dan voorheen aan het roken in de restaurants. Op hun gastronomische zwerftochten, waar ze ook dit jaar weer tienduizend gerechten hebben geproefd, constateerden ze een toenemende aandacht voor de opmaak van de borden, wat soms wel de gestalte dreigt te krijgen van woeste landschappen, alsof Karel Appel aan het werk is geweest. Een soortgelijke ontwikkeling zien we bij de inmiddels haast tot statussymbool verheven amuse, soms wel zeven of acht. In krampachtige pogingen om mee te tellen, komen de mindere restaurants voor de dag met hapjes die je kunt afdoen als karakterloze liflafjes. Wel zijn er steeds meer restaurants die amusemenu's presenteren. En dat is op zich geen verkeerde ontwikkeling. Verder zien we de opkomst van knolselderij en schorseneren; en veel meer 'vergeten' groenten alsook exotische soorten die een plek op tafel verdienen. Het kerrievirus is nog niet uitgewoed, dat specerijenmengsel wordt te pas en te onpas gebruikt. We ontdekten nog meer akelig snel tot wasdom komende virussen: de schuimpjes, moussejes en pureetjes, zeg maar olvaritjes. Laten we dát maar ophokken. Ook de kleuterkeuken rukt op, in steeds meer gerechten komen we misplaatst zoet tegen. Ganzen- en eendenlever is niet weg te slaan en we worden overspoeld met zeebaars, al dan niet van de kweek of aan de lijn gevangen. Ook pata negra, het zwartvoetvarken, is niet aan te slepen. Het meest echter struikelen we over jakobsmosselen, die op vrijwel geen enkele kaart meer ontbreekt. Een verheugende ontwikkeling is dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van producten uit de eigen streek en vooral ook van biologische waren. Op de menukaarten ontdekken we verkrachtingen van stuitende aard: carpaccio van ananas, tarte-Tatin van tomaat, bisque van rode poon en brandade van kip om rillingen van te krijgen. Dat de fantastische creaties van culinaire grootheden als Herman, Boer en Helder op soms deprimerende wijze worden nagevolgd, dat kopieergedrag, dat maakt de toprestaurants tot eenheidsworst en we zien juist graag eigen initiatief.
Lekker 2006 zal vanaf 8 november 2005 gedurende 12 weken te koop zijn in ruim 6.400 tijdschriftenwinkels en kiosken. De oplage is gelijk aan vorig jaar: 210.000 exemplaren. Lekker is en blijft daarmee marktleider, de meest geraadpleegde restaurantgids van Nederland! De verkoopprijs bedraagt ¤ 9,50.
Achtergrondinformatie
Het afgelopen jaar bezochten 71 rapporteurs, de voorproevers van Nederland, 750 verschillende restaurants één of meerdere malen en proefden zo'n 10.000 gerechten. In de Lekker 2006 staan de beste 500 vermeld, waarbij de toon van de Top-100 recensies vele malen strenger is dan die van de andere 400 beoordeelde restaurants.
Lekker 2006 is dé restaurantgids van Nederland. Naast adresgegevens, type restaurant en nuttige algemene informatie zoals openingstijden, prijsindicaties, aantal beschikbare plaatsen en betaalmogelijkheden, wordt er vooral een kritische en onafhankelijke beoordeling gegeven. Deze is afkomstig van het ervaren rapporteursteam.
Lezers kunnen Lekker 2006 gebruiken om zich een beeld van de beste restaurants van Nederland te vormen en om daar te reserveren. Met een oplage van 210.000 is Lekker de best verkochte restaurantgids en hij wordt vele malen gebruikt door ruim 450.000 restaurantbezoekers.
De Top 100
plaats |
provincie |
Gids 2005 |
+ / - |
Gids 2006 | |
Oud Sluis |
SLUIS |
|
1 |
0 |
1 |
De Librije |
|
Overijssel |
4 |
2 |
2 |
Parkheuvel |
|
Zuid-Holland |
3 |
0 |
3 |
De Leest |
VAASSEN |
|
23 |
19 |
4 |
Beluga |
|
|
2 |
-3 |
5 |
De Bokkedoorns |
OVERVEEN |
Noord-Holland |
5 |
-1 |
6 |
La Rive (Amstel Hotel) |
|
Noord-Holland |
9 |
2 |
7 |
Chapeau! |
BLOEMENDAAL |
Noord-Holland |
15 |
7 |
8 |
Seinpost |
SCHEVENINGEN |
Zuid-Holland |
8 |
-1 |
9 |
De Zwethheul |
|
Zuid-Holland |
6 |
-4 |
10 |
De Lindenhof |
GIETHOORN |
Overijssel |
7 |
-4 |
11 |
Onder de Linden |
ADUARD |
|
12 |
0 |
12 |
Cordial |
|
Noord-Brabant |
14 |
1 |
13 |
Olivio |
HARDERWIJK |
|
10 |
-4 |
14 |
De Fuik |
|
|
18 |
3 |
15 |
Savelberg |
VOORBURG |
Zuid-Holland |
11 |
-5 |
16 |
Da Vinci |
MAASBRACHT |
|
13 |
-4 |
17 |
Toine Hermsen |
|
|
16 |
-2 |
18 |
Ron Blaauw |
OUDERKERK A/D AMSTEL |
Noord-Holland |
24 |
5 |
19 |
De Karpendonkse Hoeve |
|
Noord-Brabant |
21 |
1 |
20 |
De Heeren van Harinxma |
BEETSTERZWAAG |
|
33 |
12 |
21 |
Het Koetshuis Schuttersveld |
ENSCHEDE |
Overijssel |
20 |
-2 |
22 |
Halvemaan |
|
Noord-Holland |
17 |
-6 |
23 |
De Leuf |
UBACHSBERG |
|
29 |
5 |
24 |
La Vilette |
|
Zuid-Holland |
26 |
1 |
25 |
Lai Sin's |
DRIEBERGEN-RIJSENBURG |
Utrecht |
25 |
-1 |
26 |
Boreas |
HEEZE |
Noord-Brabant |
43 |
16 |
27 |
De Vrienden van Jacob |
SANTPOORT |
Noord-Holland |
49 |
21 |
28 |
Merlet |
SCHOORL |
Noord-Holland |
37 |
8 |
29 |
Avant-Garde |
EINDHOVEN |
Noord-Brabant |
30 |
0 |
30 |
't Veerhuis |
WOLPHAARTSDIJK |
|
94 |
63 |
31 |
De Luytervelde |
EINDHOVEN |
Noord-Brabant |
32 |
0 |
32 |
Chateau St. Gerlach |
VALKENBURG-HOUTHEM |
Limburg |
77 |
44 |
33 |
Calla's |
DEN HAAG |
Zuid-Holland |
36 |
2 |
34 |
De Bokkepruik |
HARDENBERG |
Overijssel |
38 |
3 |
35 |
Vermeer |
AMSTERDAM |
Noord-Holland |
- |
64 |
36 |
Idylle |
ZWEELOO |
Drenthe |
19 |
-18 |
37 |
Apicius |
CASTRICUM |
Noord-Holland |
41 |
3 |
38 |
Wollerich |
SINT OEDENRODE |
Noord-Brabant |
27 |
-12 |
39 |
Schathoes Verhildersum |
LEENS |
|
40 |
0 |
40 |
Lambermon's |
|
Noord-Holland |
42 |
1 |
41 |
Valuas |
|
|
31 |
-11 |
42 |
Het Koetshuis |
BENNEKOM |
|
47 |
4 |
43 |
De Treeswijkhoeve |
WAALRE |
Noord-Brabant |
52 |
8 |
44 |
Kasteel Heemstede |
HOUTEN |
|
50 |
5 |
45 |
t Ambacht |
DRIEL |
|
48 |
2 |
46 |
Kaatje bij de sluis |
BLOKZIJL |
Overijssel |
54 |
7 |
47 |
Inter Scaldes |
KRUININGEN |
|
34 |
-14 |
48 |
|
URK |
Flevoland |
55 |
6 |
49 |
Bordewijk |
|
Noord-Holland |
46 |
-4 |
50 |
Ciel Bleu |
|
Noord-Holland |
51 |
0 |
51 |
Le Cirque |
SCHEVENINGEN |
Zuid-Holland |
85 |
33 |
52 |
De Hoefslag |
BOSCH EN DUIN |
|
22 |
-31 |
53 |
Kasteel Wittem |
WITTEM |
|
45 |
-9 |
54 |
De Roggebot |
ERMELO |
|
28 |
-27 |
55 |
Château Neercanne |
|
|
44 |
-12 |
56 |
La Mangerie |
|
|
60 |
3 |
57 |
Imko's |
|
Zuid-Holland |
58 |
0 |
58 |
The Raffles |
DEN HAAG |
Zuid-Holland |
59 |
0 |
59 |
Hermitage |
RIJSOORD |
Zuid-Holland |
64 |
4 |
60 |
Het Groot Paradijs |
MIDDELBURG |
|
67 |
6 |
61 |
De Kromme Watergang |
HOOFDPLAAT |
|
62 |
0 |
62 |
Visaandeschelde |
|
Noord-Holland |
63 |
0 |
63 |
De Stenen Tafel |
BORCULO |
|
72 |
8 |
64 |
Chalet Royal |
DEN BOSCH |
Noord-Brabant |
65 |
0 |
65 |
Prinses Juliana |
VALKENBURG A/D GEUL |
|
35 |
-31 |
66 |
De Nederlanden |
VREELAND A/D VECHT |
|
53 |
-14 |
67 |
Tout à Fait |
|
|
73 |
5 |
68 |
Auguste |
MAARSSEN |
|
83 |
14 |
69 |
The Dylan (Blakes) |
|
Noord-Holland |
70 |
0 |
70 |
Katseveer |
WILHELMINADORP |
|
61 |
-10 |
71 |
Karel V |
|
|
97 |
25 |
72 |
La Sirène |
|
Noord-Holland |
75 |
2 |
73 |
Latour |
NOORDWIJK AAN ZEE |
Zuid-Holland |
68 |
-6 |
74 |
De Beukenhorst |
WINTERSWIJK |
|
74 |
-1 |
75 |
De Zwaan |
ETTEN-LEUR |
Noord-Brabant |
79 |
3 |
76 |
Wolfslaar |
|
Noord-Brabant |
66 |
-11 |
77 |
't Nonnetje |
HARDERWIJK |
|
98 |
20 |
78 |
O Mundo |
WAGENINGEN |
|
- |
21 |
79 |
Kandinsky |
SCHEVENINGEN |
Zuid-Holland |
82 |
2 |
80 |
Yamazato |
|
Noord-Holland |
93 |
12 |
81 |
|
BORNE |
Overijssel |
92 |
10 |
82 |
De Havixhorst |
SCHIPHORST |
Drenthe |
90 |
7 |
83 |
't Diekhuus |
TERWOLDE |
|
87 |
3 |
84 |
Muller |
|
|
89 |
4 |
85 |
|
RIJPERKERK |
|
69 |
-17 |
86 |
|
SIMPELVELD |
|
- |
13 |
87 |
Lindehof |
NUENEN |
Noord-Brabant |
100 |
12 |
88 |
Koriander |
DRACHTEN |
|
76 |
-13 |
89 |
Aubergine |
STEYL |
|
95 |
5 |
90 |
De Harmonie |
|
Zuid-Holland |
91 |
0 |
91 |
De Hoop op d'Swarte Walvis |
|
Noord-Holland |
78 |
-14 |
92 |
Kaagjesland |
REEUWIJK |
Zuid-Holland |
- |
7 |
93 |
De Gastronoom |
|
|
- |
6 |
94 |
In de'n Dillegaard |
NUTH |
|
86 |
-9 |
95 |
Excelsior |
|
Noord-Holland |
96 |
0 |
96 |
|
WEERT |
|
- |
3 |
97 |
Ca'del Biro |
|
|
- |
2 |
98 |
t Arsenaal |
NAARDEN |
Noord-Holland |
- |
1 |
99 |
De Piekenier |
OUDESCHANS |
|
- |
0 |
100 |
Negen debutanten in de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vermeer |
|
Noord-Holland |
36 |
|
|
O Mundo |
WAGENINGEN |
|
79 |
|
|
|
SIMPELVELD |
|
87 |
|
|
Kaagjesland |
REEUWIJK |
Zuid-Holland |
93 |
|
|
De Gastronoom |
|
|
94 |
|
|
|
WEERT |
|
97 |
|
|
Ca'del Biro |
|
|
98 |
|
|
t Arsenaal |
NAARDEN |
Noord-Holland |
99 |
|
|
De Piekenier |
OUDESCHANS |
|
100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niet meer opgenomen in de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Le Sapiche |
GULPEN |
|
39 |
Gesloten |
|
De Bloasbalg |
WAHLWILLER |
|
56 |
Gesloten |
|
De Waag |
SEROOSKERKE |
|
57 |
Gesloten |
|
Eindeloos |
|
|
71 |
Gesloten |
|
Christophe |
|
Noord-Holland |
80 |
|
|
Pingerhof |
NUTH |
|
81 |
Gesloten |
|
Nolet 'Het Reymerswale' |
YERSEKE |
|
84 |
|
|
De Hofstee |
BLADEL |
Noord-Brabant |
88 |
|
|
Restaurant en Kwekerij De Kas |
|
Noord-Holland |
99 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vijf grootste stijgers binnen de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2005 |
+ |
2006 |
't Veerhuis |
WOLPHAARTSDIJK |
|
94 |
63 |
31 |
Chateau St. Gerlach |
VALKENBURG-HOUTHEM |
|
77 |
44 |
33 |
Le Cirque |
SCHEVENINGEN |
Zuid-Holland |
85 |
33 |
52 |
Karel V |
|
|
97 |
25 |
72 |
De Vrienden van Jacob |
SANTPOORT |
Noord-Holland |
49 |
21 |
28 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vijf grootste dalers binnen de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2005 |
- |
2006 |
De Hoefslag |
BOSCH EN DUIN |
|
22 |
-31 |
53 |
Prinses Juliana |
VALKENBURG A/D GEUL |
|
35 |
-31 |
66 |
De Roggebot |
ERMELO |
|
28 |
-27 |
55 |
Idylle |
ZWEELOO |
Drenthe |
19 |
-18 |
37 |
|
RIJPERKERK |
|
69 |
-17 |
86 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Op de Drempel van de Top-100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sir Sebastian |
HEERENVEEN |
|
|
|
|
't Plein |
JOURE |
|
|
|
|
Giga's |
ELLECOM |
|
|
|
|
t Soerel |
EPE |
|
|
|
|
Het Jachthuis |
HOOG SOEREN |
|
|
|
|
Het Savarijn |
|
|
|
|
|
Ni Hao |
NUNSPEET |
|
|
|
|
't Schulten Hues |
ZUTPHEN |
|
|
|
|
De Seghe Steen |
SLOCHTEREN |
|
|
|
|
De Pastorij |
CADIER EN KEER |
|
|
|
|
Hof van Herstal |
ECHT |
|
|
|
|
Atelier |
GULPEN |
|
|
|
|
Spraakmakend |
WIJLRE |
|
|
|
|
De Negenmannen |
BOXTEL |
Noord-Brabant |
|
|
|
Carpe Diem |
CUYCK |
Noord-Brabant |
|
|
|
Misverstant |
DEN BOSCH |
Noord-Brabant |
|
|
|
De Blauwe Lotus |
|
Noord-Brabant |
|
|
|
De Rooise Boerderij |
SINT OEDENRODE |
Noord-Brabant |
|
|
|
Stokpaardje |
|
Noord-Holland |
|
|
|
Mangerie de Kersentuin |
|
Noord-Holland |
|
|
|
Van Vlaanderen |
|
Noord-Holland |
|
|
|
Meijers |
ANDIJK |
Noord-Holland |
|
|
|
Zin |
LOOSDRECHT |
Noord-Holland |
|
|
|
Groot Paardenburg |
OUDERKERK A/D AMSTEL |
Noord-Holland |
|
|
|
Hof van Sonoy |
BLOKZIJL |
Overijssel |
|
|
|
't Pestengasthuys |
|
Overijssel |
|
|
|
't Wolhuys |
|
Overijssel |
|
|
|
De Burgemeester |
LINSCHOTEN |
|
|
|
|
Wilhelminapark |
|
|
|
|
|
Savarin |
|
Zuid-Holland |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
De beste van de provincie |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Onder de Linden |
ADUARD |
|
12 |
|
|
De Heeren van Harinxma |
BEETSTERZWAAG |
|
21 |
|
|
Idylle |
ZWEELOO |
Drenthe |
37 |
|
|
De Librije |
|
Overijssel |
2 |
|
|
|
URK |
Flevoland |
49 |
|
|
De Leest |
VAASSEN |
|
4 |
|
|
Lai Sin's |
DRIEBERGEN-RIJSENBURG |
|
26 |
|
|
De Bokkedoorns |
OVERVEEN |
Noord-Holland |
6 |
|
|
Parkheuvel |
|
Zuid-Holland |
3 |
|
|
Oud Sluis |
SLUIS |
|
1 |
|
|
Cordial |
|
Noord-Brabant |
13 |
|
|
Beluga |
|
|
5 |
|
|
Vakgenoten over elkaar
De restaurantidolen
Wie is volgens vakgenoten de beste gastpersoon van Nederland? En welke chef verdient een erevermelding volgens collega's? Uit de Lekker-enquête blijkt dat het spannend blijft aan de top. Desondanks zijn de scores van de idolen ten opzichte van vorig jaar niet veel veranderd, behalve in de lijsten aanstormend talent.
Jaarlijks stuurt Lekker een enquêteformulier naar de beste Nederlandse restaurateurs. Ze worden gevraagd een top-10 samen te stellen van de beste chef-koks en gastpersonen. Daarnaast moeten ze een aanstormend talent in keuken en bediening noemen. Het gaat bij deze vragen om de personen zelf, niet om de restaurants waar zij werken. Dus: de beste chef-kok of gastheer werkt niet altijd in het beste restaurant.
We willen benadrukken dat de redactie van Lekker de uitkomst NIET meebepaalt! Wij houden ons niet bezig met de beste medewerker; we kijken verder dan dat. De samenstelling van onderstaande lijsten ligt dus geheel in handen van de vakgenoten zelf. Wij tellen slechts de punten op. Opvallend is dat de idolen over het algemeen worden gevonden in topbedrijven die veel media-aandacht krijgen.
De chef-koks
De chefs zijn het al enkele jaren met elkaar eens over de beste chefs van Nederland. Slechts twee veranderingen in de lijst: Margo Reuten is verdwenen en Erik van Loo heeft haar tiende plaats ingenomen. Pascal Jalhaij en Martin Kruithof hebben van plek gewisseld ten faveure van Kruithof, die van 9 naar plaats 6 is gestegen. In de top-10 van veelbelovende chefs zijn Jacob-Jan Boerma (1) en Nico Boreas (7) de stabiele factoren. Erik Jansen en Sydney Schutte schuiven enkele plaatsen. Er zijn, net als vorig jaar, zes nieuwkomers die als veelbelovend worden bestempeld door hun collega's.
De gastpersonen
Peter Bruins blijft de beste gastheer van Nederland met Thérèse Boer als tweede. Moest Edwin Raben vorig jaar plaats 3 en 4 delen met Petro Kools, dit jaar blijft hij ruim voor op Kools. Harry Baas stijgt van 7 naar 5 en dwingt Danielle de Boer daarmee van 5 naar 6 te zakken. Claudia Brevet verdwijnt uit de top en duikt op in de lijst met veelbelovend talent, op de derde plaats. Bernard Tesink is ook niet meer opgenomen. Deze twee plaatsen worden opgevuld door Marjan de Jonge en Ted Bunnik, de sommelier van La Rive die als tiende beste gastheer wordt aangemerkt door vele collega's. Bij de veelbelovende gastpersonen vinden we vier blijvers en zes nieuwe gezichten, waarvan Tina Zwaart op de eerste plaats binnenkomt.
De beste chef-koks |
|
|
Veelbelovende chef-koks |
|
| |||||
2006 |
2005 |
|
|
|
|
2006 |
2005 |
|
|
|
1 |
1 |
Jonnie |
Boer |
De Librije, |
|
1 |
1 |
Jacob-Jan |
Boerma |
De Leest, Vaassen |
2 |
2 |
Cees |
Helder |
Parkheuvel, |
|
2 |
- |
Peter |
Gast |
't Schulten Hues, Zutphen |
3 |
3 |
Sergio |
Herman |
Oud Sluis, Sluis |
|
3 |
- |
Onno |
Kokmeyer |
Ciel Bleu, |
4 |
4 |
Lucas |
Rive |
De Bokkedoorns, Overveen |
|
4 |
- |
Gert-Jan |
Cieremans |
Seinpost, Scheveningen |
5 |
5 |
Hans |
van Wolde |
Beluga, |
|
5 |
3 |
Erik |
Jansen |
Tolhuysch, Oegstgeest |
6 |
9 |
Martin |
Kruithof |
De Lindenhof, Giethoorn |
|
6 |
- |
Thorvald |
de Winter |
Apicius, Castricum |
7 |
7 |
Robert |
Kranenborg |
Le Cirque, Scheveningen |
|
7 |
7 |
Nico |
Boreas |
Boreas, Heeze |
8 |
8 |
Edwin |
Kats |
La Rive, |
|
8 |
- |
Matthieu |
Kellenaers |
Gorgeous, |
9 |
6 |
Pascal |
Jalhaij |
Chatillon, Noordwijk |
|
9 |
5 |
|
Schutte |
De Librije, |
10 |
- |
Erik |
van Loo |
De Zwethheul, Schipluiden |
|
10 |
- |
Marco |
Poldervaart |
De Gastronoom, |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
De beste gastpersonen |
|
|
Veelbelovende gastpersonen |
| ||||||
2006 |
2005 |
|
|
|
|
2006 |
2005 |
|
|
|
1 |
1 |
Peter |
Bruins |
De Bokkedoorns, Overveen |
|
1 |
- |
Tina |
Zwaart |
Olivio, Harderwijk |
2 |
2 |
Thérèse |
Boer |
De Librije, |
|
2 |
10 |
Rene |
Jacobs |
De Nederlanden, Vreeland aan de Vecht |
3 |
3-4 |
Edwin |
Raben |
Wolfslaar, |
|
3 |
- |
Claudia |
Brevet |
Inter Scaldes, Kruiningen |
4 |
3-4 |
Petro |
Kools |
Da Vinci, Maasbracht |
|
4 |
1 |
Kim |
Veldman |
De Leest, Vaassen |
5 |
7 |
Harry |
Baas |
Parkheuvel, |
|
5 |
- |
Margreet |
den Boer |
De Bokkedoorns, Overveen |
6 |
5 |
Daniëlle |
de Boer |
Beluga, |
|
6 |
8 |
Sonja |
Boreas |
Boreas, Heeze |
7 |
9 |
Geoffrey |
Henderikse |
Oud Sluis, Sluis |
|
7 |
- |
Marijke |
Koppe |
Kasteel Heemstede, Houten |
8 |
6 |
Evert |
Groot |
La Rive, |
|
8 |
3 |
Mariëlle |
Berkhoff |
't Wolhuys, |
9 |
- |
Marjan |
de Jonge |
De Lindenhof, Giethoorn |
|
9 |
- |
Kitty |
Jaspar |
Beluga, |
10 |
- |
Ted |
Bunnik |
La Rive, |
|
10 |
- |
Ferdinand |
Tulen |
De Librije, |
De trends & de negatieve ontwikkelingen
We vroegen de restaurants ook naar culinaire trends en negatieve ontwikkelingen. De keukentrends zijn duidelijk en liggen in lijn. Het meest gegeven antwoord is letterlijk "back to basic", gevolgd door synoniemen als "puur" en "klassiek". Opvallend is dat steeds vaker melding wordt gemaakt van "gezond koken". "Natuurlijk" en "biologisch" zijn niet van de lucht en ook blijken de streekproducten en -gerechten in zwang. "Slow Food" wordt steeds vaker genoemd. Het traditionele voor-hoofd-na gaat langzaam verdwijnen en maakt plaats voor meerdere gangen kleine hapjes. De wijn-spijscombinatie is volgens de enquête ook een toenemende trend.
De negatieve ontwikkelingen - ondernemers en werknemers steken de hand in eigen boezem - worden aangevoerd door de hoogte van de prijzen en met name de slechte prijs-kwaliteitverhoudingen. Een tweede grote ergernis komt nog steeds voor rekening van mensen die reserveren en niet verschijnen. In de bediening is nog te veel mis. Arrogantie, gebrekkige vakkennis, slechte opleidingen en tekort aan goed geschoold personeel, zijn de meest gegeven antwoorden. In de keuken ziet men het kopieergedrag als een negatieve ontwikkeling, naast het feit dat er steeds meer met halffabrikaten wordt gewerkt. Ook in de keuken schort het nog aan goed geschoold personeel. Een enkeling klaagt over de overdosis amuses.