Online inkopen: patiënt is Koning

Per saldo

Op dinsdag 8 november a.s. zal Walter Etty, bekend van de PvdA en o.a. voorzitter van de Consumentenbond en voorzitter van de werkgroep Sturing door zorggebruikers, van ZonMw, in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag de officiële opening verrichten van Zorg6. Zorg6 is een virtuele winkel waar tegen aantrekkelijke prijzen rechtstreeks producten en diensten op het gebied van zorg en welzijn kunnen worden ingekocht. Iedereen kan kopen bij www.zorg6.nl, maar leden van de aangesloten
patiëntenverenigingen/gehandicaptenorganisaties, ruim 100.000 potentiële gebruikers, krijgen extra korting. Andere patiëntenverenigingen kunnen aanhaken. Op naar de miljoen gebruikers!

Gebruiker centraal
Zorg6 sluit aan bij maatschappelijke ontwikkelingen. Allereerst is er het groeiend internetgebruik met daarmee samenhangend de inburgering van de online kijk-, vergelijk- en koopfunctie. Zorg 6 biedt gebruikers vele keuzemogelijkheden. Bovendien gaat zorg6 uit van vraagsturing; de vraag van de gebruikers is bepalend voor het aanbod. Via de site maken gebruikers hun wensen en behoeften kenbaar, waardoor direct contact ontstaat tussen de leverancier en de eindgebruiker. Tot slot voorziet Zorg6 in een behoefte die voortkomt uit de verstrekking van een persoonsgebonden budget (PGB) of een verstrekking via een restitutiesysteem. Men bepaalt zelf hoe het beschikbaar gemaakte budget besteed kan worden. Zorg6 anticipeert op de verantwoordelijkheid van een ieder om zelf vorm te geven aan het eigen bestaan. Het individu telt mee, is als inkoper nu ook Koning, een partij om rekening mee te houden in de marktwerking. Zorg6 genereert een schat aan informatie, waardoor ontwikkelingen gemonitored kunnen worden, aldus Hanneke Snellen, directeur reumapatiëntenbond, één van de initiatiefnemers van Zorg6.

Gebruiksvriendelijk en toegankelijk
Het gebruik van moderne technologieën maakt het systeem en de producten toegankelijk en gebruiksvriendelijk. In de ontwikkelingsfase is het systeem van Zorg6 regelmatig door ervaringsdeskundigen getest. De virtuele winkel is geschikt gemaakt voor mensen met een beperking, zoals voor gebruikers met gezichtsbeperkingen en voor motorisch gehandicapten. Zorg6 wordt ondersteund door een call-center die gebruikers persoonlijk per telefoon of per e-mail ondersteunen in het keuzeproces.

Prijs, kwaliteit en service
Vanwege de collectiviteit kan Zorg6 aantrekkelijke prijzen bieden. Maar dat is niet het enige dat telt. Juist bij mensen met een beperking zijn kwaliteit en service essentieel. De virtuele winkel Zorg6 heeft producten en diensten in het aanbod die voldoen aan bepaalde eisen ten aanzien van kwaliteit en service. Het verhogen van het kwaliteits- en serviceniveau heeft continu aandacht en wordt mede bepaald door de input van de gebruikers.

Samenwerkingsverband
Zorg6 is een samenwerkingsverband van een aantal patiëntenverenigingen en gehandicaptenorganisaties. De inkooporganisatie Zorg6 koopt tegen aantrekkelijke prijzen producten in op het gebied van (ziektekosten)verzekeringen, hulpmiddelen, geneesmiddelen, leefstijlprogrammas, woningaanpassingen en reizen. Daarnaast wil Zorg6 ook een rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe goederen en diensten voor mensen met een handicap en chronisch zieken, dus door de vraag het aanbod laten bepalen. Zorg6 wordt ondersteund door de CG-Raad, de NPCF en de Consumentenbond en wordt gefinancierd met subsidie van ZonMW (VWS). Daarnaast werkt Zorg6 samen met het onafhankelijk kennis- en informatiecentrum KBOH.

E I N D E P E R S B E R I C H T