Ingezonden persbericht


De Schrijver als Lezer
Studium Generale & SLAU-lezing

Elke dinsdag in november 20.00 - 21.30 uur (geen pauze) Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Toegang gratis

Lezen schrijvers wel eens een boek? Of houden zij zich doorgaans verre van het werk van hun collega's? Vrijwel elke auteur heeft wel een lievelingsschrijver, een inspirerend voorbeeld van wie hij of zij de boeken op de voet volgt en ademloos uitleest: de schrijver als lezer.

In de lezingenserie 'De Schrijver als Lezer' zullen in drie opeenvolgende herfstseizoenen meer dan twintig Nederlandse auteurs hun licht laten schijnen over hun lievelingsauteur, de schrijver die hun leven en werk het meest heeft beïnvloed. Een unieke inleiding in de wereldliteratuur voor beginnende en gevorderde lezers en literatuurminnaars.

Dinsdag 8 november, Abdelkader Benali over Haruki Murakami; Dinsdag 15 november, Nelleke Noordervliet over Albert Camus; Dinsdag 22 november, Anna Enquist over Thomas Bernhard

Meer informatie op http://www.slau.nl

***
De wijde blik
Kristien Hemmerechts en L'Imbalsamatore

Maandag 14 november 2005 20.30 uur
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Reserveren: 030 232 04 52
Entree ¤ 8

'Ik vind het een adembenemende film', zegt Kristien Hemmerechts over L'Imbalsamatore (2002, Italië), de film die zij in deze editie van De wijde blik inleidt.

Kristien Hemmerechts (Brussel, 1955) heeft na het zien van L'Imbalsamatore nog uren gediscussieerd over de inhoud. De geeft een inkijk in de duistere kant van de liefde. De film is de verbeelding van een onbestemd, somber sentiment. Van het gevoel het leven niet te kunnen sturen. Thematiek die de schrijfster niet onbekend is. De menselijke onmacht, het onvermogen echt te communiceren, een beklemmende sfeer zijn terugkerende elementen in het werk van de schrijfster.

Meer informatie op http://www.slau.nl

***
Het Hoge Woord
Nicolaas Matsier en Elvis Peeters
Literair café

Maandag 21 november 2005 20.30 uur
Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht
Toegang gratis

In deze editie van Het Hoge Woord vertellen Nicolaas Matsier en Elvis Peeters over hun literaire benadering van de migratiekwestie. Er is ook een Gesproken Column.

Nicolaas Matsier (1945) leverde met Het achtenveerstigste uur opnieuw een formidabele roman. De titel van de roman is een verwijzing naar de nieuwe Vreemdelingenwet, die vereist dat iedereen in een aanmeldcentrum (AC) binnen 48 procesuren na aankomst in Nederland te horen krijgt of hij/zij naar een opvangcentrum (OC) mag om het antwoord op een asielaanvraag af te wachten. In zijn verantwoording schrijft hij dat hij de achtenveertiguursprocedure niet heeft verzonnen. 'Ik heb de IND Immigratie- en Naturalisatiedienst niet verzonnen. Ik heb de vorm van de kruisjes- en andere formulieren en paperassen niet verzonnen. ... Het achtenveertigste uur heeft profijt getrokken van zowel de vorm als van het soort inhoud die de IND-dossiers plegen te hebben.'

Elvis Peeters schreef met De ontelbaren een indringende roman. Hij beschrijft hoe tienduizenden, honderdduizenden, uiteindelijk miljoenen vreemdelingen het rijke Westen overspoelen en hoe de situatie uit de hand loopt. Op de achterflap schrijft de uitgever dat de roman een 'hopelijk niet al te profetisch verhaal' is. Het is echter een roman die zich makkelijk en direct laat vertalen naar de actualiteit, zeker na de bestorming door 'slechts' vijfhonderd Afrikanen van de Spaanse enclave in Marokko in een poging Europa binnen te komen.

De Vlaming Elvis Peeters schrijft zijn romans samen met Nicole Van Bael. Behalve schrijver is hij muzikant, performer, toneelschrijver en scenarist. Hij debuteerde in 1998 met de roman Spa. Van hem verschenen eveneens de 'bijna-dichtbundel' Wat overblijft is het verlangen (2001) en de verhalenbundel Calvados (2001).

***
Spraakmakers
Thomas Rosenboom, Frank Westerman en Nelleke Noordervliet Literair eindejaarsfestival

Zaterdag 10 december 2005 20.00 uur
Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24, Utrecht
Entree: ¤12,50 / ¤7,50

Tijdens Spraakmakers zijn dit jaar o.a. Thomas Rosenboom, Frank Westerman en Nelleke Noordervliet te gast. Kijk voor de meest actuele informatie op http://www.spraakmakers.web-log.nl.

***
Ingezonden mededelingen

Festival Mooie Woorden
Literair/cultureel festival

5 t/m 12 november 2005. Diverse locaties in de stad Utrecht.

Festival Mooie Woorden is een allround literatuurfestival dat zich richt op evenementen die 'iets met mooie woorden' doen: poëzie, cabaret, muziek, animatiefilms, theater en multimediale producties. De tweede editie van Festival Mooie Woorden vindt plaats van 5 t/m 12 november 2005. De openingsavond op 5 november maakt onderdeel uit van de Utrechtse Museumnacht en is in het Academiegebouw, Domplein 29. Tijdens het festival presenteren tientallen organisaties hun evenementen in de stad en provincie Utrecht. Het programma is te vinden op de website. Verder kunt u de hele week genieten van: een expositie in Het Raam met poëzie van Ingmar Heytze, In Vervoering, Tentoonstelling 'Monkie, Platvoetje & Co', en de Festival Mooie Woorden Kunstroute.

Meer informatie op http://www.festivalmooiewoorden.nl

***

Opvoeding: lezing door Tom Braams
Lezingen

Dinsdag 15 november 19.30 uur
Centrale bibliotheek, Oudegracht 167

Kaarten kosten ¤ 5,00 per stuk en zijn te verkrijgen of te reserveren bij: Gemeentebibliotheek Utrecht, Oudegracht 167, tel. 030-286 1800, www.gemeentebibliotheekutrecht.nl Boekhandel Broese, servicebalie, Stadhuisbrug 5, tel. 030-233 5200, www.broese.net

Lezing door Tom Braams, schrijver en onderwijspsycholoog, verbonden aan Braams & Partners, waar kinderen, jongeren en volwassenen behandeld worden voor leerproblemen en leerstoornissen. Braams geeft op een toegankelijke manier uitleg over dyslexie en geeft wat tips voor ouders en leerkrachten.

***

'Simon Vestdijk; fabelachtig fenomeen'
Salon Saffier

Zaterdag 12 november, 20.15 uur en zondag 13 november, 15.00 uur Salon Saffier, werfkelder onder Nieuwegracht 48, Utrecht Toegang: ¤ 11,-. Reserveren via tel. 030 -6701020, info@salonsaffier.nl

Vestdijks biograaf Wim Hazeu wordt geïnterviewd door Niels Bokhove en er is een voordracht van 'De verdwenen horlogemaker' door acteur Boris van den Wijngaard. Ter gelegenheid van de verschijning van Hazeu's Vestdijk-biografie.

Meer informatie op http://www.salonsaffier.nl

***

Korte verhalen uit Turkije
Turkse literaire avond

Woensdag 30 november 2005. Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht
Kaarten: 030-2145593 of mail: umut@umut.nl

Aandacht voor het pas verschenen boek Moderne Turkse verhalen. Een schitterend overzicht van de moderne Turkse literatuur uitgegeven door Uitgeverij Atlas (oktober 2005). Moderne Turkse Verhalen biedt in 59 representatieve verhalen een bloemlezing van de belangrijkste korte verhalenschrijvers uit de Turkse literatuurgeschiedenis van begin 1900 tot heden. Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden, de vertalers/samenstellers van het boek 'Moderne Turkse verhalen' worden geïnterviewd door Iris Pronk, redacteur van SLAU en literatuurjournalist voor dagblad Trouw. Ferit Edgü (1938) is een van de auteurs die in het overzicht van het boek Moderne Turkse verhalen voorkomt. Mehmet Emin Yildirim, verbonden aan de Leidse Universiteit afdeling Turkologie, zal Ferit Edgü in het Turks interviewen over zijn leven en werk en de traditie van korte verhalen in Turkije. De simultaanvertaling (Turks/Nederlands) wordt verzorgd door Gerard R. Bosscha Erdbrink.

Meer informatie op http://www.umut.nl

***

Oproep
Sneaknacht

Voor de Sneaknacht van 15 december in de Ekko in Utrecht zijn de organisatoren op zoek naar schrijvers/dichters die een korte presentatie willen geven van hun werk. Tijdens de Sneaknacht krijgen allerlei artiesten (muzikanten, filmmakers, toneelspelers, etc) de gelegenheid om hun werk te presenteren. De nadruk ligt op beginnende artiesten uit de omgeving Utrecht. Het thema van deze Sneaknacht is 'Supersize'. Heb je een interesse of vragen, mail naar niels@sneaknacht.nl of kijk op http://www.sneaknacht.nl.

Kijk voor meer informatie op http://www.slau.nl

Contact: info@slau.nl