Prins Pieter Christiaan loopt marathon New York

Glaxosmithkline

aandacht voor sportbeoefening astmapatienten:

Zeist, 8 november - Prins Pieter Christiaan van Oranje heeft zondag 6 november de marathon van New York gelopen. Dit heeft hij gedaan samen met vriend Dennis Dolmans. Ze hebben speciaal aandacht gevraagd voor het belang van sport voor astmapatiënten. Door het lopen van deze marathon en het ondersteunen van het Astma Fonds wil prins Pieter Christiaan graag astmapatiënten enthousiast maken om te gaan sporten. Hij doet dit namens de Laureus Sport For Good Foundation waarvan hij ambassadeur is.

De prins: 'Vorig jaar heb ik voor de astmapatiëntenvereniging gelopen en we hebben veel positieve reacties gehad. Veel astmapatiënten vermijden sport, omdat zij bang zijn voor benauwdheid tijdens het sporten. Het succes van vorig jaar en de noodzaak die er toch bestaat hier doorlopend aandacht aan te schenken, was voor mij de drijvende kracht om me dit jaar nog een keer in te zetten voor dit goede doel. Want actief aan sport doen zonder klachten van benauwdheid, is nu immers voor veel astmapatiënten mogelijk.'

ASTMA BEINVLOEDT DAGELIJKSE ACTIVITEITEN
Astma is een ziekte waar men in het dagelijkse leven behoorlijk veel last van blijkt te hebben. Onderzoeksbureau TNS NIPO heeft in Nederland onderzoek 1. gedaan naar de invloed die astma heeft op de dagelijkse kwaliteit van leven van mensen die lijden aan deze luchtwegaandoening. Uit het onderzoek blijkt dat 54% van de ondervraagden vindt dat astma hun leven enigszins tot sterk beïnvloedt. En dat, terwijl in eerste instantie 84% zegt dat zij hun astma onder controle hebben. Dat verschil tussen ogenschijnlijke controle over de aandoening en de praktijk van alledag, komt doordat astmapatiënten veel voorkomende klachten in de loop van de tijd zijn gaan accepteren. De invloed van astma op het dagelijkse leven is in het bijzonder aan de orde bij zwaar lichamelijk werk en sporten. Via de tekst op zijn T-shirt www.astmatest.nl verwijst prins Pieter Christiaan astmapatiënten naar een speciale informatiesite. Door het doen van de astmatest kunnen zij vaststellen of hun astma goed onder controle is of niet.

GlaxoSmithKline sponsort de marathonloop van de prins. Prins Pieter Christiaan zal op zijn beurt dat geld vervolgens schenken aan het Astma Fonds.

Coen Berends woordvoerder Astma Fonds: 'Bewegen is een belangrijke sleutel voor kwaliteit van leven voor mensen met astma en COPD. Veel mensen met luchtwegklachten ervaren een extra drempel om te gaan bewegen: is het wel veilig? Wat gebeurt er als ik benauwd word? Toch willen de meeste mensen niet in een apart groepje sporten. In 2006 besteedt het Astma Fonds daarom extra aandacht aan dit thema. Zo wordt er een project gestart om regionaal sportief wandelen te stimuleren. Sportief-wandelen trainers worden bijgeschoold in astma en COPD en er wordt regionaal promotie gemaakt voor sportief wandelen. Het sponsorbedrag is bestemd voor dit project.'

OVER GLAXOSMITHKLINE
GlaxoSmithKline is een internationale farmaceutische onderneming die vernieuwende geneesmiddelen en vaccins ontdekt en ontwikkelt die de kwaliteit van leven van mensen verbeteren. De bedrijfsmissie luidt: our global quest is to improve the quality of human life by enabling people to do more, feel better and live longer.

EINDE PERSBERICHT