Landstede


Zorggroep De Leiboom en Landstede starten unieke samenwerkingsvorm

Zorggroep De Leiboom en Landstede starten in Raalte een bijzonder project: Een nieuwe Leerafdeling in Verpleeghuis De Hartkamp. Maandag 7 november jl. was de opening.

Veertien stagiairs runnen geheel zelfstandig een complete unit. In deze samenwerkingsvorm combineert zorg en onderwijs. Het project is uniek, want tweeledig. Niet alleen de studenten leren, maar ook de afdelingsmedewerkers.

De twaalf studenten van de opleiding Verzorging gaan na een introductieweek vanaf 14 november afdeling de Marke van Verpleeghuis de Hartkamp, onderdeel van zorgcentrum de Leiboom in Raalte runnen.

Op Marke wonen 24 mensen met een lichamelijke handicap als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding of de ziekte van Parkinson. De studenten zijn op de opleiding zorgvuldig geselecteerd op hun kennis en capaciteiten en zullen naar eigen inzicht en met de op de opleiding verkregen kennis aan de slag gaan.

Op de afdeling is een skillslab gerealiseerd waar ze hun vaardigheden kunnen optimaliseren. Landstede en de afdeling Opleidingen van De Leiboom verzorgen de coaching on the job.

De 25 vaste medewerkers van Marke zijn door middel van een scholing voorbereid op hun nieuwe taak. Zij worden coach/begeleider en houden zich zo afzijdig mogelijk. De cliënten op de afdeling hebben evenals de cliëntenraad toestemming verleend aan het project.

De studenten leren zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te dragen. De afdelingsmedewerkers leren coachen en reflecteren, en verkrijgen nieuwe inzichten zodat ze zich kunnen bezinnen op eventuele nieuwe of andere vormen van werken.

Bijzonder aspect van het project is dat er door de grotere bezetting meer persoonlijke aandacht voor iedere individuele cliënt zal zijn.

Website Zorggroep De Leiboom