Dienstenbond CNV

Principeakkoord CAO Banden & Wielen!
08-11-2005

CNV Dienstenbond heeft een principeakkoord bereikt voor de nieuwe CAO Banden & Wielenbranche. Door onduidelijkheid over de pensioenmaatregelen van de overheid heeft het akkoord lang op zich laten wachten. Naast goede verbeteringen in de CAO blijft het door het akkoord ook mogelijk om voor 65 jaar te stoppen met werken. Als wij de definitieve tekst hebben zullen wij het dan ook positief aan u voorleggen.

Het is een zwaar jaar geweest. Niet alleen door de slechte economie en de bijbehorende druk door de werkgevers, maar ook door de complexe vroegpensioenregeling die moest worden vervangen. CNV Dienstenbond heeft naar onze mening voor u een goed akkoord kunnen sluiten. Nadat wij de definitieve tekst hebben vastgesteld zullen wij het ter instemming aan u voorleggen.

Het principeakkoord
In de bijlage treft u in hoofdlijnen het principeakkoord aan. De nieuwe CAO zal met terugwerkende kracht ingaan en lopen tot maart 2007. Wij hebben hiervoor gekozen om te voorkomen dat we nu gelijk weer zouden moeten starten met de onderhandelingen met alle onrust tot gevolg. Er zal het komende jaar nog genoeg moeten gebeuren zoals het praktisch opheffen en overhevelen van de vroegpensioenregeling naar de ouderdomspensioenregeling. Hoewel het percentage loonsverhoging over 2005 niet bijzonder genoemd kan worden is de 2% die over de looptijd van het tweede jaar wordt uitgekeerd conform onze eis. Kritiekpunt is alleen wel de late uitkering.

De overheidsmaatregelen heeft de kosten voor werknemers én werkgevers flink doen toenemen. Werkgevers moeten zieke werknemers nu 2 i.p.v. 1 jaar doorbetalen en de pensioenregeling zou voor beide partijen onaanvaardbaar duur worden. Toch zijn wij in staat geweest het vervroegd uittreden mogelijk te blijven maken en is er nog steeds een aanvulling bij ziekte gedurende het tweede jaar. Het thema van dit jaar was dan ook schadebeperking van het kabinetsbeleid.

Daar staat echter tegenover dat u ook goede verbeteringen tegenkomt in het akkoord, zoals het kunnen betalen van uw vakbondscontributie uit uw bruto loon. Hiermee kunt u tot 65,- per jaar verdienen op de betaalde contributie. Dit is mogelijk gemaakt doordat u akkoord bent gegaan met de voorstellenbrief waarna CNV Dienstenbond dit aan de werkgevers heeft voorgesteld. Later dit jaar zullen wij u vertellen hoe u dit exclusieve recht voor vakbondsleden kunt aanvragen.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@cnvdibo.nl