Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Tweede convenant Aanpak winkelcriminaliteit

Titel
Convenant Aanpak winkelcriminaliteit II: nog steviger aanpak nodig

De winkelcriminaliteit is de afgelopen twee jaar iets teruggedrongen, maar het gevaar van binnenuit nam toe: het eigen personeel is verantwoordelijk voor 30 tot 40 procent van alle winkeldiefstallen. Dat blijkt uit het convenant Aanpak Winkelcriminaliteit II, dat de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) vandaag met het Platform Detailhandel hebben afgesloten.

De nieuwe serie afspraken is een vervolg op een eerste convenant van begin 2003. Daarin werd een daling van 20 procent beoogd van de winkelcriminaliteit in 2006. Volgens de partijen zijn bijna alle afspraken met succes afgerond. Alleen lukt het niet om eind 2006 ten minste een vijfde van de artikelen onzichtbaar te beveiligen tegen diefstal.

Frauderend winkelpersoneel zorgt voor veel onrust op de werkvloer en voor verstoorde relaties tussen werkgever en personeel. Detaillisten weten niet goed hoe ze dit kunnen aanpakken, zoals bijvoorbeeld aangifte doen. Een handreiking moet hen wijzen op een beter aannamebeleid en ontslagprocedures, interne controlesystemen, procedures om de schade te verhalen en een systeem om andere middenstanders te waarschuwen voor malafide werknemers.

Verder zijn onder meer afspraken gemaakt over

* een landelijke overvalcoõrdinator, die zich ook bezighoudt met ramkraken

* meer aandacht voor slachtofferzorg voor de middenstander en het personeel

* mogelijkheid tot een verbod op zogeheten rooftassen
* een proef met radio frequency identification om artikelen te beveiligen

* vanaf 2006 jaarlijks twintig tot vijftig nieuwe KVO-projecten