Gemeente Alphen aan den Rijn


Rioolheffing 2006 stijgt met 6,5%

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn heeft 8 november 2005 besloten de gemeenteraad een verhoging van de rioolheffing voor het jaar 2006 met 6,5% voor te stellen. Als de raad instemt met deze tariefsverhoging betekent dit dat het tarief voor rioolheffing stijgt van 127,15 op dit moment, naar 135,40 in 2006

Achtergrond van deze tariefsstijgingen is tweeledig. Een onderzoek van Rioned (de organisatie van en voor alle instanties die zich bezighouden met de zorg voor riolering en water in de stad) wijst uit dat als gevolg van oplopende eisen, de kosten van de rioleringszorg de komende jaren zullen stijgen. Dit heeft onder meer te maken met toegenomen wettelijke milieu-eisen die maken dat gemeentes aanzienlijk meer kosten moeten maken voor rioolvoorzieningen. Het is dus zaak daarvoor een reserve te vormen. Daarnaast staat de markt onder druk waardoor de prijzen in aanbestedingen van rioolbeheer oplopen.

Met het nieuwe tarief is Alphen aan den Rijn nog steeds een van de goedkopere gemeentes op het gebied van rioolheffing. Vijfenzestig procent van de gemeentes in Nederland hanteert een hoger tarief dat kan oplopen tot zelfs 300,- . Deze relatief gunstige positie heeft Alphen aan den Rijn onder meer te danken aan de goede staat van onderhoud van de alphense rioleringen.

Naast het besluit over de tariefsstijging, heeft het college ook besloten de werking van het bestaande rioleringsplan met een jaar te verlengen tot en met 31 december 2006. Het huidige plan zou in principe eind 2005 aflopen. Een nieuw rioleringsplan is in de maak. Doordat een onderdeel van dit plan nog op goedkeuring door het Hoogheemraadschap wacht, kon een nieuw rioleringsplan nog niet aan de gemeenteraad worden voorgelegd.