Waterschap Vallei & Eem

Waterschap pakt grote waternavel ook met chemische middelen aan

Waterschap Vallei & Eem gebruikt niet langer alleen menskracht en machines, maar ook het pleksgewijs toepassen van het onkruidbestrijdingsmiddel MCPA om de grote waternavel in de Eempolders onder de duim te krijgen. Het waterschap ziet dit als een laatste kans om de grote waternavel de baas te worden. Het maandelijks verwijderen van de planten, het besproeien met kokend water en het bestrijden met vloeibare stikstof levert niet het gewenste resultaat op. De plant blijft terugkomen. Als laatste redmiddel is het waterschap nu met een selectief werkend onkruidbestrijdingsmiddel aan de slag. De eerste resultaten lijken goed. Op plaatsen waar de plant is bestreden, is de plant na twee weken niet teruggekeerd.

De grote waternavel is een snel groeiende plant uit Zuid-Amerika, die op tal van plaatsen via tuinvijvers in de Nederlandse wateren is terechtgekomen. Binnen de kortste keren is een hele sloot dichtgegroeid. De functie van de sloot: het afvoeren van overtollig water komt daardoor in het gedrang. Ook verdwijnen veel inheemse planten en diersoorten door het woekergedrag van de grote waternavel.

Zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen

Waterschap Vallei & Eem heeft als beleid om alleen in zeer uitzonderlijke gevallen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit is zo'n uitzonderlijke situatie. Het waterschap past het bestrijdingsmiddel alleen maar bij droog weer pleksgewijs toe op droge plaatsen met speciale spuitapparatuur. De loonwerker die het middel gebruikt, heeft een handspuit met spuitkap zodat andere oeverplanten niet worden geraakt.
Het waterschap heeft zijn toevlucht genomen tot de stof MCPA. Dat is een onkruidbestrijdingsmiddel dat door de plant wordt opgenomen als het ermee in contact komt en zich in de plant verspreidt. Ook de wortels sterven op die manier af. Het is toegestaan om dit middel op deze manier te gebruiken.

Dijkgraaf Klaas van de Langemheen: 'We moeten kiezen tussen twee kwaden: accepteren dat de sloten worden overwoekerd door de waternavel of nu met een selectief middel ingrijpen. Dan is het pleksgewijs chemisch bestrijden van de exoot de minst kwade. Stel je voor dat grote delen van het Eemland onder water zouden stromen bij hevige regenval omdat de sloten het overtollige water niet meer kunnen afvoeren. Of dat al het waterleven uit een sloot verdwijnt en er alleen waternavel overblijft. Dat scenario is veel angstaanjagender dan nu pleksgewijs MCPA gebruiken', aldus de dijkgraaf.

Door de klimaatsverandering moet het waterschap rekening houden met heftige regenbuien in een korte tijd.
Het is daarom van groot belang dat de sloten die overtollig water moeten afvoeren niet dichtgroeien met planten als de grote waternavel.

Persbericht 05/19 van 7 november 2005