Provincie Groningen

Wonen ++ = energie besparen + wooncomfort 8 november 2005

Het binnenmilieu verbeteren en tegelijkertijd fors op de energierekening besparen, dat willen GS met het project Wonen ++ tussen nu en 2008 bereiken bij zo'n 500 woningen in circa 8 gemeenten in de provincie.
Het plan draagt bij aan een verlaging van de milieudruk van wonen: energiebesparing in de bestaande bouw heeft een groot potentieel als het gaat om CO2 emissiereductie. GS stellen jaarlijks 60.000 euro (gedurende 2005 t/m 2007) beschikbaar en het Energieconvenant Groningen voor 2005 in ieder geval 50.000 euro. Er wordt ook Europese subsidie aangevraagd.

De bijbehorende financiering voor de huiseigenaren houdt in dat het geld, dat de energiebesparing oplevert, als dekking wordt gebruikt voor de hogere (hypothecaire) lasten als gevolg van de investeringen in maatregelen om energie te besparen. Dus met gelijkblijvende of zelfs lagere maandelijkse lasten, kan de kwaliteit van de woning aanzienlijk verbeterd worden.
Maatregelen die worden aangeboden zijn o.a.: toepassingen op het gebied van zonne-energiesystemen, balansventilatie met warmterugwinning, woningisolatie en het instellen van de cv (waterzijdig inregelen)
Voor dit project gaat de provincie gebruik maken van de ervaringen die zijn opgedaan met het project 'Lewenborg in het zonnetje'. De resultaten van dit project leidden ertoe dat GS dit model op grotere schaal nu binnen de provincie wil toepassen. Er zijn inmiddels al vergaande gesprekken gevoerd met twee van de acht gemeenten, De Marne en Winsum, voor deelname aan het project.

8 november 2005