Gemeente Amsterdam

Veilig van school naar huis

8 november 2005
---
Zeeburg Stadsdeel Zeeburg verbetert de verkeersveiligheid voor de scholieren zodat ze veilig kunnen lopen of fietsen tussen school en thuis. Daarvoor is het project Tussen School en Thuis opgestart.

Leerling van de 8e Montessorischool Negen basisscholen in Zeeburg doen mee aan het project dat twee jaar duurt. Het project wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeentelijke dienst Verkeer en Vervoer (dIVV).

Inventarisatie vragenlijst

In eerste instantie worden de verkeersonveilige situaties langs de schoolroutes in kaart gebracht met medewerking van leerlingen, ouders, schooldirecties en leerkrachten. Met behulp van een vragenlijst geven ze zelf aan waar de gevaarlijke plekken zich bevinden. Vervolgens gaan het stadsdeel en de dIVV de onveilige verkeerssituaties aanpakken. Snelheidsremmende drempels, veilige oversteekplaatsen, fietspaden, hekken rond schoolpleinen en zichtbare verkeersborden langs de schoolroutes zijn voorbeelden van mogelijke maatregelen in de openbare ruimte.

Belangrijk is ook dat leerlingen bewust worden gemaakt van de gevaren in het verkeer. Daar besteden de scholen aandacht aan door de kinderen te leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen begeven.

Deelnemende scholen

* De Evenaar * Flevoparkschool * JP Coenschool * Insulinde * Daltonschool Neptunus * 8e Montessorischool * IJburg * Olympus * De Rietlanden