Gemeente Enschede

Gemeente Enschede test elektronische reistijdinformatie

dinsdag 08-11-2005

De gemeente Enschede voert in de gehele maand november een proef uit met reistijdinformatie op de Zuiderval. Op elektronische borden zien automobilisten hoe lang de reis per auto en per bus naar de binnenstad duurt. Op die manier wil de gemeente Enschede de automobilisten bewegen op drukke tijdstippen vaker de auto te parkeren op het P&R terrein aan de rand van de stad en de bus te nemen naar het centrum.

Behalve de reistijden voor de bus en de auto worden ook de kosten getoond. Voor de bus zijn die gratis, voor de auto worden de kosten overdag op ⬠1,60 per uur gesteld en 's avonds op ⬠0,80 per uur voor het parkeren in één van de parkeergarages. De reistijden worden bepaald door middel van kentekenregistratie. Door deze op twee plekken te registreren, kan de reistijd tussen die twee punten bepaald worden. Voor de reistijd per bus is de dienstregeling het uitgangspunt, met daarbij opgeteld de wachttijd.

Na een maand evalueert de gemeente de effecten van de proef. Als deze succesvol blijkt te zijn, zal het aanbod van reistijdinformatie in de toekomst naar verwachting uitgebreid worden naar verschillende plekken, in Enschede maar ook elders in Twente. De proef wordt uitgevoerd onder het programma Twente Mobiel van de Regio Twente.


---