Vereniging Natuurmonumenten


LEDEN NATUURMONUMENTEN BRENGEN 2 MILJOEN EURO BIJEEN VOOR DE NATUUR 08-11-2005

Inzamelingsactie

Leden van Natuurmonumenten hebben dit jaar 2 miljoen euro bijeengebracht voor de aankoop en de ontwikkeling van natuurgebieden. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan startte Natuurmonumenten in het voorjaar een inzamelingsactie voor drie projecten: de aanleg van een natuurverbinding tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen, de inrichting van polder Schieveen bij Rotterdam en de aankoop van de landgoederen het Everloo en Beerninkholt in Twente. Directeur Natuurmonumenten Jan Jaap de Graeff is blij met de bijdrage van de leden: "De natuur in ons land wordt nog altijd sterk bedreigd. Er is een enorme druk op de ruimte. Met het geld van de leden kunnen we drie prachtige natuurprojecten realiseren. Natuur waar de leden straks ook zelf van kunnen genieten."

Natuurverbinding

Het Naardermeer, het oudste Natuurgebied van Natuurmonumenten, ligt in ecologisch opzicht geïsoleerd. Op dit moment vormt de provinciale weg tussen Hilversum en Weesp nog een barrière tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen. De twee natuurgebieden liggen vlak bij elkaar, maar dieren die van het ene gebied naar het andere gebied trekken vinden veel obstakels op hun weg. Dankzij de jubileumactie is er nu geld beschikbaar voor de aanleg van een robuuste natuurverbinding tussen deze twee gebieden. Een dergelijke verbinding is van belang om ervoor te zorgen dat bedreigde diersoorten die er leven zich kunnen verspreiden. Daarmee hebben zij een grotere kans om te overleven. De provinciale weg wordt op twee plaatsen over een lengte van 75 meter op palen gezet, waardoor een onderdoorgang ontstaat en zoogdieren en reptielen de mogelijkheid hebben om veiliger over te steken. Aan beide kanten van de weg legt Natuurmonumenten moerassen en poelen aan. Beide gebieden worden toegankelijker gemaakt voor bezoekers door middel van een fietsbrug en fietstunnel. De aanleg van de natuurverbinding wordt gecombineerd met het verkeersveiliger maken van de hele N236 tussen Amsterdam Zuid-Oost en Bussum.

Natuur bij de stad

In de polder Schieveen, aan de noordrand van Rotterdam, komt een nieuw bedrijvenpark van ongeveer 75 hectare. Met de opbrengsten hiervan financiert de gemeente Rotterdam de aanleg van een nieuw natuur- en recreatiegebied van ruim 200 hectare, dat in beheer komt van Natuurmonumenten. Aan de realisatie van dit natuurpark bestaat grote behoefte, omdat er voor Rotterdammers weinig mogelijkheden zijn om in de omgeving van de stad te recreëren. Schieveen ligt tegen de vogelrijke Ackerdijkse Plassen, dat ook in bezit is van Natuurmonumenten. Het geld dat nu voor de jubileumactie bijeen is gebracht wordt gebruikt voor het beheer van het gebied, zoals het maaien, hooien, sloten schoonmaken en het onderhouden van wandel- en fietspaden. In 2023 moet de inrichting van het gebied voltooid zijn. Inmiddels is hiervan 7 hectare gerealiseerd.

Landgoederen

Eerder dit jaar bereikte Natuurmonumenten overeenstemming over de aankoop van twee landgoederen Het Everloo (20 hectare) en het Beerninkholt (52 hectare). Met de steun van haar leden is het Natuurmonumenten gelukt om de financiering rond te krijgen. Beide landgoederen liggen gedeeltelijk in de Ecologische Hoofdstructuur, waardoor ze niet voor volledige overheidsfinanciering in aanmerking komen. Natuurmonumenten wil nu snel met het herstel van de landgoederen beginnen. Zo wordt de waterhuishouding verbeterd en de natuurlijke loop van de beek op Het Everloo weer hersteld. Het Beerninkholt is een belangrijke verbindingsschakel tussen de natuurgebieden Duivelshof en Boerskotten. Om een betere natuurverbinding tot stand te brengen via het ecoduct over de A1 wordt er op het Beerninkholt drie hectare bos aangeplant. Daarnaast worden er fiets- en wandelpaden aangelegd.

Voor nadere informatie

kunt u contact opnemen met Annet Les, persvoorlichter Natuurmonumenten, telefoon: 035 655 99 47 / 06 - 542 952 48.