Hogeschool van Amsterdam

Persberichten

Kenniscirculatie in luchtvrachtsector: Vlekkeloos en veilig vracht volgen

(8 november 2005)

Air Cargo Netherlands (ACN), de koepelorganisatie voor de luchtvrachtindustrie, heeft vandaag een overeenkomst getekend met de Hogeschool van Amsterdam en Syntens voor een intensieve samenwerking op het gebied van innovatie. Onder de titel "Duurzame logistieke kwaliteit in een veilige omgeving" worden de komende jaren projecten opgezet die nauw aansluiten bij de speerpunten van de sector. De samenwerking komt tot stand met steun van de Stichting Innovatie Alliantie (SIA) en het meerjarig innovatieprogramma Het Kansenkanon van de provincie Noord-Holland.

Als eerste is gekozen voor het monitoren van de implementatie van het Documentloos Goederen Volgsysteem (DGVS) bij ruim 50 entrepothouders van de vrije zone op Schiphol. Studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor Techniek (AHT) lopen sinds september stage bij negen bedrijven met als opdracht om de baten en lasten van het DGVS bij die bedrijven in beeld te brengen. In aansluiting daarop doen studenten onderzoek naar de ervaringen met het DGVS bij de andere betrokken entrepothouders. Na afloop worden de bevindingen gepresenteerd op een symposium zodat de kennis die is opgedaan wordt gedeeld met alle bedrijven die met het DGVS werken. Ben Radstaak van ACN: "Dit systeem maakt het mogelijk om vracht vlekkeloos te volgen: de status en locatie van de vracht is met behulp van het DGVS online te bepalen en biedt hierdoor grote logistieke en veiligheidsvoordelen".

Kennisbrug

De kennisbrug die partijen met elkaar vormen is bedoeld voor (mkb-)bedrijven in de luchtvrachtindustrie, maar het kennisnetwerk stelt zich ook open voor andere (mkb-)bedrijven en organisaties die belang stellen in de kennis die wordt opgebouwd. Zo is recent het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam aangesloten, omdat de haven van Amsterdam wil onderzoeken of de vorm van douanetoezicht zoals bij DGVS ook voor de haven perspectieven biedt. De studenten nemen dit mee in hun onderzoek.

Air Cargo Netherlands

ACN is de brancheorganisatie voor de luchtvrachtindustrie. Hoofddoelstelling van ACN is het ontwikkelen van de Nederlandse luchtvrachtindustrie in de ruimste zin van het woord. ACN wil zich ontwikkelen tot hét kwaliteitsinstituut voor deze sector en hecht veel belang aan een goede kennisontwikkeling bij de leden, maar ook aan goed opgeleide studenten die straks in deze sector gaan werken.

Amsterdamse Hogeschool voor Techniek / Hogeschool van Amsterdam

De AHT, een van de instituten van de Hogeschool van Amsterdam, zoekt een sterke verankering van haar opleidingen in de vraagstukken die in het bedrijfsleven spelen. De AHT wil studenten zo opleiden dat ze een betere aansluiting vinden bij de vragen uit het bedrijfsleven en biedt daarmee voor hen een aantrekkelijke leeromgeving. Otto de Graaf (programmamanager vanuit de AHT): "Wij kennen een breed palet aan technische opleidingen en zijn daarmee in staat om multi-disciplinaire onderzoeksteams te leveren".

Syntens

Syntens, als onafhankelijk netwerk voor innovatieadvies, heeft als doel ondernemers in het mkb aan te zetten tot innovatie en het innovatievermogen bij individuele ondernemingen te versterken. In de kennisbrug speelt Syntens een rol bij het mobiliseren en begeleiden van mkb-bedrijven en innovatiekansen te vertalen naar opdrachten voor onderwijsprojecten.

Kenniscirculatie

Voor de opbouw van de kennisbrug is een voorstel ingediend bij de Stichting Innovatie Alliantie (SIA). SIA heeft als doelstelling meer structurele contacten te bevorderen tussen mkb-bedrijven en hogescholen en ondersteunt gedurende het eerste jaar de opbouw van de kennisbrug. De provincie Noord-Holland stimuleert actieve samenwerking tussen mkb en hogescholen met het Kansenkanon, een meerjarig innovatieprogramma. Uit deze middelen steunt de provincie een intensievere begeleiding door de innovatieadviseurs van Syntens. "Beide regelingen vullen elkaar goed aan. De partners hebben elkaar gevonden en ik heb er alle vertrouwen in dat dit de aanzet is tot meerjarige, structurele samenwerking tussen de luchtvrachtsector en de Hogeschool van Amsterdam," aldus Syntens-adviseur Harco van den Hil.