TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

8 november 2005

Nederlander weinig vertrouwen in beveiliging openbare ruimten

Nederlanders hebben niet veel vertrouwen in de beveiliging van openbare gelegenheden. Dit blijkt uit een onderzoek dat ASSA ABLOY, de Zweedse moederorganisatie van Nemef, Ambouw, Vema Security en Lips, afgelopen juni heeft laten houden onder zevenduizend mensen in zeven Europese landen. In Nederland is het onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO. De respondenten gaven hun mening over de beveiliging van openbare gelegenheden en over de mogelijke reacties bij een noodsituatie.

Nederlander voelt zich veiliger in openbare gelegenheden dan meeste andere Europeanen
Vergelijken we de uitkomsten van de verschillende Europese landen met elkaar, dan valt op dat de Zweedse bevolking zich het veiligst voelt in openbare gelegenheden. Daarna volgen de Nederlanders: slechts 30 procent geeft aan zich zorgen te maken. De Fransen voelen zich het minst veilig (80 procent van de ondervraagden zegt zich zorgen te maken over de veiligheid in openbare gelegenheden), maar ook een meerderheid van de Engelse bevolking maakt zich (grote) zorgen. In alle landen is men met name verontrust over de mate waarin andere mensen hun kalmte zouden kunnen verliezen in een noodsituatie.

Nederlander niet veel vertrouwen in beveiliging openbare ruimten Hoewel slechts 30 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over de veiligheid in openbare gelegenheden, heeft de Nederlandse bevolking niet veel vertrouwen in de manier waarop die openbare gelegenheden zijn uitgerust voor een snelle en veilige evacuatie. Zo denkt 56 procent van de ondervraagden dat parkeergarages niet voldoende zijn ingesteld op een snelle en veilige evacuatie bij een noodgeval. Ook om de beveiliging in winkels (47% van de ondervraagden) en openbaar vervoer (39%) maakt men zich zorgen. Verder denkt de meerderheid van de Nederlandse bevolking (80%) dat scholen onvoldoende zijn beveiligd om mensen met gevaarlijke objecten te detecteren. De overgrote meerderheid (71%) denkt dat de beveiligingsvoorzieningen in openbare gelegenheden tegelijk met de rest van het gebouw verouderen.

Nederlander voornamelijk bezorgd over mogelijke paniek bij andere mensen
Nederlanders zijn voornamelijk bezorgd dat andere mensen hun kalmte niet zullen bewaren, mocht een ernstig incident - met een noodevacuatie van het publiek - zich voordoen. Van de ondervraagden geeft 77 procent aan redelijk tot erg bezorgd te zijn dat mensen niet rustig zullen blijven bij een noodtoestand, zoals een brand of een terroristische aanslag. Ook over het gemak waarmee men zelf een nooduitgang kan vinden en de uitrusting van die nooduitgang maakt men zich zorgen. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (56%) denkt dat parkeergarages onvoldoende zijn voorzien van nooduitgangen.

Nooduitgangen belangrijkste veiligheidsvoorziening Bij een ernstig incident in een openbare gelegenheid worden nooduitgangen door 99 procent van de respondenten als belangrijkste veiligheidsvoorziening gezien. Verder worden duidelijk zichtbare borden waarop de nooduitgang wordt aangegeven, anti-paniek stangen (horizontale stangen waarmee deuren worden geopend) en de training van personeel in openbare gelegenheden door de Nederlandse bevolking genoemd als zeer effectieve voorzorgsmaatregelen om eventuele chaos die kan uitbreken, te beperken. De helft van de respondenten (50%) noemt ook het informeren van de bevolking over hoe te handelen bij een ernstig incident. Het inzetten van extra beveiligingspersoneel komt met 48 procent onderaan de lijst van belangrijke veiligheidsvoorzieningen.

E1144 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek vond plaats in juni 2005. Hierbij zijn 1.055 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.055).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Natasja van der Laan (tel: 020 522 54 77).