Gemeente Zwolle, Corus en AFG genomineerd voor EVC-prijs 2005

Kenniscentrum evc

De Gemeente Zwolle, staalbedrijf CORUS en de Brancheorganisatie voor Aardappelen Groente & Fruit zijn genomineerd voor de prestigieuze landelijke EVC Prijs 2005. De prijs voor het excelleren op het gebied van personeelsontwikkeling wordt uitgereikt op 15 november 2005 tijdens het congres EVC uit de kast in congrescentrum de Eenhoorn in Amersfoort.

Wat is EVC en waarom een prijs?
EVC staat voor erkenning van verworven competenties. Het is een in veel branches gebruikte methodiek voor na- en bijscholing van personeel, die gebruik maakt van certificeren en diplomeren van werkervaring. Door EVC kunnen bedrijfsopleidingen korter en goedkoper, en wordt de in- en doorstroom van medewerkers in branches en bedrijven sterk bevorderd. Het gebruik van EVC is de afgelopen jaren sterk toegenomen en verschijnt in de Caos. Duizenden medewerkers in de bouw, metaal, textielindustrie, zorg & welzijn en overheid zijn in het afgelopen jaar ge-ee-vee-ceed. Zij hebben een (deel)diploma gehaald dankzij hun werkervaring.

De EVC-prijs wordt uitgereikt aan degene die EVC dit jaar het meest succesvol heeft ingevoerd. Er zijn 20 bedrijven en organisaties aangemeld, die in 2005 EVC met succes hebben toegepast. Het zijn stuk voor stuk enthousiaste verhalen over mensen die de draad van het leren in combinantie met werken hebben opgepakt. Van de Koninklijke Luchtmacht tot staalbedrijf Corus, van stratenmakers tot bakkers, van dakdekkers tot gemeenteambtenaren in Utrecht en Zwolle. EVC laat zien dat de kenniseconomie in beweging is.

In EVC-procedures is sprake van een hechte praktische samenwerking van brancheorganisaties en bedrijven met onderwijsaanbieders. Hiervan profiteert het individu dat via een verkorte route een officieel erkend diploma behaalt, maar tevens de bedrijven en de branches zelf.

And the winner wordt...
Een deskundige jury van vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, de Onderwijsraad, NOC/NSF, de winnaar van 2004 en het Kenniscentrum EVC nomineerden uit de mooie verhalen de volgende drie projecten voor de EVC-Prijs 2005:

Het opleidings- en groothandelsfonds voor aardappelen, groente & fruit verhoogt via op- en bijscholing de kwaliteit van de medewerkers, de bedrijven, en daarmee de kwaliteit van de hele branche. Met de uitkomst van een zgn. competentiescan kon een EVC traject worden ingezet. Er is in dit geval gekozen voor praktijkobservatie met reflectiegesprekken, in plaats van het opstellen van een portfolio. Bijzonder is dat de aanpak gericht is op de gehele branche en niet per bedrijf . Door het competentiegericht opstellen van de EVC- methodiek sluit die beter aan bij de praktijk en wordt het beoordelen van de medewerkers betrouwbaarder.

De circa 1100 werknemers van de gemeente Zwolle worden FRIES: flexibel, resultaatgericht, innovatief, extern georiënteerd en samenwerkingsgericht. De 700 functiebeschrijvingen worden via EVC vervangen door competentieprofielen met zes gewenste kerncompetenties. Men is begonnen met een proef met de 90 uitvoerende gemeentemedewerkers, waarvan inmiddels 63 hun diploma groen & woonomgeving behaalden. Daarin o.a. communicatie, gastheerschap, plannen, veilig werken langs de weg en pc-gebruik. De stemming is veranderd, mensen gaan positiever en met meer respect met elkaar om, aldus hoofd van de afdeling Jan van der Weerd.

Bij staalbedrijf Corus (voorheen Hoogovens) doorlopen jaarlijks 100 t/m 150 medewerkers een EVC-procedure op mbo-niveau. In 2005 heeft het bedrijf een proef gedaan met een groep van 12 medewerkers om te testen of de doorlopende leerlijn EVC van mbo naar hbo in de praktijk ook echt realiseerbaar is. Bij inschrijving voor een opleiding wordt een op de medewerker afgestemd maatwerkprogramma ontwikkeld, waarbij de werkplek zo optimaal mogelijk als leerplek fungeert.