Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

|Datum |8 november   |
|      |2005         |
|Nummer|001          |
Kosten omlaag en kwaliteit omhoog:
Veenman gaat Ziekenhuis Bronovo bijstaan in "digitaliseringsslag"

Capelle aan den IJssel / Den Haag, 8 november 2005 - Specialist in documentautomatisering Veenman gaat het Ziekenhuis Bronovo in Den Haag helpen in de strijd om de kosten van de zorg terug te dringen en de kwaliteit van de dienstverlening verder te verbeteren. Bronovo gaat in samenwerking met Veenman een verregaande digitaliseringsslag maken om de documentenstroom in het Ziekenhuis efficiënter te beheren en de beschikbare kennis over ondermeer patiënten beter te kunnen delen.

Informatie die nu vaak nog zeer verspreid door de organisatie op papier en in de computer wordt gezet, zal centraal worden opgeslagen, geïndexeerd en beveiligd. De plannen van Bronovo op dit gebied gaan verder dan de wijze waarop zelfs de meest geavanceerde instellingen in de zorg op dit moment zijn ingericht. De samenwerking met Veenman moet de effectiviteit, efficiëntie en productiviteit van de dagelijkse werkprocessen verbeteren. Het uitgangspunt hierbij is het streven om de integrale kosten te verlagen.

Complex

Volgens deskundigen behoren ziekenhuizen zoals het Bronovo tot de meest complexe omgevingen om documentenstromen te digitaliseren. In 2004 werden er in dit ziekenhuis 12.011 patiënten opgenomen, 9.266 dagbehandelingen uitgevoerd, 38.875 operaties gepleegd, 1.333 bevallingen gedaan en 183.702 polikliniekbezoeken verwerkt. Het vastleggen van medische handelingen en de administratieve afwikkeling hiervan levert jaarlijkse een documentenstroom op van naar schatting tussen de acht en tien miljoen pagina's. Omdat dit nu nog voor het overgrote deel op papier gebeurt en de centrale archivering achterloopt op de feitelijke handelingen die worden verricht, zijn niet altijd alle relevante gegevens op hetzelfde moment op dezelfde plaats beschikbaar. Bovendien is het moeilijk om controle te houden over de documenten die worden geprint, gekopieerd en rondgestuurd.

Totaalpakket

Veenman leverde al geruime tijd kopieer- en printapparatuur aan het ziekenhuis. Het bedrijf heeft zich in de afgelopen jaren echter in ruimere zin bewezen als een specialist op het gebied van documentautomatisering. Daarom is het nu in staat een totaalpakket aan te bieden waarin hardware, software en ondersteunende dienstverlening worden geïntegreerd tot één totaaloplossing die bedrijven en instellingen in staat stelt om efficiencyvoordelen met behulp van automatisering ook daadwerkelijk te realiseren. Veenman heeft met Bronovo een samenwerkingsovereenkomst gesloten waarin is vastgelegd dat het bedrijf het ziekenhuis adviseert, begeleidt, de apparatuur en programmatuur levert en zorgt voor de installatie, training van de medewerkers, het onderhoud van de systemen en de bevoorrading. Als eerste stap hebben de twee samenwerkende partijen zich ten doel gesteld het aantal papieren documenten dat wordt geproduceerd terug te dringen en het aantal documenten dat digitaal beschikbaar is fors op te voeren.

Betere zorg

Lid van de Raad van Bestuur Dr. H.A. van Eck van Ziekenhuis Bronovo: "In de eerste plaats staat ons natuurlijk het belang van de patiënten voor ogen en het maatschappelijke belang om met het oog op de kosten de gezondheidszorg bedrijfsmatig gezien zo optimaal mogelijk te organiseren. Wij verwachten grote voordelen van de samenwerking met Veenman waar het gaat om de efficiency van werkprocessen. De centrale beschikbaarheid van informatie die via een computernetwerk kan worden opgevraagd zal zeker bijdragen aan de productiviteit van de beschikbare medische staf en faciliteiten. Wij verwachten verder aanzienlijke kostenvoordelen in de administratieve organisatie. De verregaande digitalisering zal ook bijdragen aan een verdere verbetering van de transparantie en verantwoording."

Bewezen expertise

Veenman-directeur Eric Annema: "Vanzelfsprekend zijn wij er enorm trots op dat het Ziekenhuis Bronovo het vertrouwen in ons en in onze samenwerking stelt dat wij deze belangrijke taak succesvol zullen weten te volbrengen. Maar misschien nog wel belangrijker dan opnieuw bewijzen dat Veenman dit kan, is het feit dat wij hiermee echt een concrete bijdrage zullen leveren bij het optimaliseren van werkprocessen die direct de gezondheid raken van mensen. Met de kennis en ervaring die wij hebben opgedaan durven wij die verantwoordelijkheid zondermeer aan. Sterker nog, wij denken dat wij op dit gebied misschien zelfs een kleine voorsprong hebben op anderen, omdat wij samenwerken met leveranciers en business partners die wereldwijd elke dag weer hun toegevoegde waarde willen bewijzen."