Politie Midden- en West Brabant

Politie MW-Brabant voert SMS-Alert gefaseerd in gehele regio in

TILBURG, 7 november 2005

TILBURG: Vanmiddag hebben korpsbeheerder R Vreeman en korpschef Frans Heeres het startsein gegeven voor de uitbreiding van SMS-Alert. Vanaf vandaag kunnen de inwoners van Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg zich opgeven door een SMS-bericht te sturen naar het nummer 8844. Zij krijgen dan een SMS-bericht van de politie als bijvoorbeeld in hun wijk een inbreker gesignaleerd is of een kind vermist wordt. De bedoeling is dat de deelnemers dan goed opletten en tips doorgeven aan de politie. Het waarschuwingsysteem is een eigen innovatie van de politie Midden en West Brabant en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Provincie Noord Brabant.

De politie gebruikt SMS-Alert ook als er zich calamiteiten in de wijk voordoen en om preventieberichten te sturen. De afgelopen 16 maanden draaide het systeem proef in de Tilburgse wijk Reeshof, waar zich ruim 2600 bewoners als deelnemer opgaven. Het project werd na 6 maanden uitgebreid geëvalueerd. Zowel deelnemers als politie bleken erg tevreden te zijn met het middel dat inmiddels ruim 20 keer is ingezet.

Aanmelden
Deelnemers melden zich aan voor dit project door de volgende stappen te nemen. Men maakt het volgende SMS-bericht*: PMWB gevolgd door de eigen postcode en huisnummer (bijvoorbeeld: PMWB5590GX30). Dit bericht wordt gestuurd naar het nummer 8844. Kort daarna ontvangt de verzender van de politie een bevestiging van de aanmelding per SMS. Hierin staat tevens een wachtwoord. Met het eigen GSM-nummer en dit wachtwoord kunnen via de website van de Politie Midden en West Brabant (www.politiemwb.nl) de gegevens geraadpleegd en gewijzigd worden. Zo kunnen de deelnemers aangeven wanneer zij wel en wanneer u geen oproepen willen ontvangen (bijvoorbeeld in vakantieperiodes). Het aanmelden evenals het ontvangen van SMS-berichten is gratis, behalve wanneer de deelnemer in het buitenland is.

Betrokkenheid vergroten
Een gericht SMS-bericht gecombineerd met politie-inzet in de betreffende wijk levert vele extra ogen en oren op. De bewoners worden daarmee aangemoedigd de politie te bellen als zie iets zien dat verband heeft met de melding.

Het is niet de bedoeling dat de wijkbewoners zelf actief de straat opgaan om straatrovers en inbrekers aan te houden. Uit de evaluatie is gebleken dat de betrokkenheid tussen politie en wijkbewoners door het project vergroot wordt.

Nominatie
Het project werd in 2004 genomineerd voor de Hein Roethofprijs en kreeg januari 2005 de Johan Cloïn vernieuwingsprijs. In de loop van 2006 worden ook de andere districten Oosterhout, Breda en Bergen op Zoom op het systeem aangesloten.

Subsidie
SMS-Alert krijgt als landelijk voorbeeldproject voor de politie financiële ondersteuning van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Provincie Noord Brabant. Diverse politiekorpsen bestuderen de resultaten van het project en overwegen SMS-Alert ook in te voeren.

De gemeenten Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg ondersteunen het project onder meer door het beschikbaar stellen van communicatiemiddelen om deelnemers te werven. De technische support voor het project wordt geleverd door de Emexus Group B.V. te Almere.

Overzicht SMS-Alert bijlage persbericht

Historie
De politie startte op 1 juli 2004 met het project SMS-Alert. De Tilburgse wijkagent Ad Koemans kwam op het idee van het SMS-project nadat tijdens de zomervakantie een klein kind aan de aandacht van de ouders ontsnapt was en er groot alarm werd geslagen. Hij bedacht dat je met een SMS-bericht met een oproep en een beknop signalement de wijkbewoners snel kunt bereiken waardoor het kind wellicht eerder gevonden wordt.

Successen
Zondagmorgen 18 juli 2004 vertrok omstreeks 11.00 uur de achtjarige Rick op zijn fiets vanuit een woning in de wijk Reeshof voor een bezoek aan zijn opa en oma die eveneens in Tilburg West wonen. De grootouders bleken echter niet thuis te zijn. Vanaf dat moment hadden de ouders het jochie niet meer gesignaleerd. De politie werd
omstreeks 16.20 uur van de vermissing in kennis gesteld. Vrijwel direct na deze melding werd besloten om de 650 deelnemers aan het SMS-Alert project te activeren en een bericht te versturen, waarin gevraagd werd uit te kijken naar deze jongen. In het SMS-bericht werd ook een signalement opgenomen. Vijftien minuten na het verspreiden van het bericht trof een deelneemster aan het project het vermiste kind aan bij het skatepark. Hij had geen horloge om en was zich niet bewust van het feit dat zijn ouders erg ongerust waren geworden. De agenten die deelnamen aan de zoektocht werden in de wijk diverse keren aangesproken door buurtbewoners die het SMS-bericht hadden ontvangen en ook uitkeken naar de jongen. Zij hebben de jongen thuis afgezet.

Op 7 maart 2005 werd een negenjarig meisje dankzij SMS-Alert terug gevonden die zich na afloop van de schoolzwemles in het zwembad aan de Reeshof aan de aandacht van het onderwijzend personeel wist te onttrekken. Een deelnemer die het bericht had ontvangen, zag het meisje lopen op de Bredaseweg en waarschuwde de politie.

Op 17 mei 2005 zijn twee Tilburgse jongens van 15 en 16 jaar
gearresteerd die reden op een aan de Tobias Asserlaan gestolen scootmobiel. Een SMS-Alert deelnemer zag beide jongens op de Dr. Eijgenraamstraat rijden op de scootmobiel. Hij achtervolgde de jongens en waarschuwde direct de politie. Hij zag dat ze het voertuig achterlieten aan de Dr Deelenlaan. Agenten konden op zijn aanwijzing de jongens aanhouden op respectievelijk de Rueckertbaan en de
Fazantenjachtstraat. De scootmobiel werd omstreeks 14.00 uur gestolen vanaf de Tobias Asserlaan. Het SMS-Alert bericht werd die middag rond 15.15 uur verstuurd naar de bewoners in de wijk Reeshof na een melding dat de verdachten met het voertuig aan het stunten waren op de Langendijk. De diefstal vond omstreeks 14.00 uur plaats.

Op 11 augustus 2005 fietste de negenjarige Stijn thuis weg. De ouders werden, omdat het kind lang wegbleef, erg ongerust. Een deelnemer aan het SMS-Alert project meldde dat het kind in de woning van zijn ex vrouw met zijn zoontje aan het spelen was. Bij deze mensen hadden de ouders van Stijn geen navraag gedaan omdat hij daar bijna nooit kwam.

Verder werd SMS-Alert onder meer ingezet om deelnemers te waarschuwen voor inbrekers en voor oplichters aan de deur.

Eervolle vermelding Hein Roethofprijs
Op maandag 1 november 2004 kreeg het project SMS-Alert een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Hein Roethofprijs. In
aanwezigheid van de minister van Justitie mr. J.P.H. Donner sprak de jury lovend over het project. Een systeem dat bovendien snel, goedkoop en eenvoudig ingezet kan worden.

Innovatieprijs
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de politie Midden en West Brabant werd op 3 januari 2005 de Johan Cloïn vernieuwingsprijs toegekend aan SMS-Alert. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan het meest
innovatieve politieproject in de regio.

Evaluatie
Ruim 81% van de 275 deelnemers die meededen aan de enquête denkt dat de SMS-dienst van de politie bijdraagt aan de veiligheid in de wijk. Tevens is het gevoel van veiligheid is bij veel geënquêteerden vergroot. Ook de politie zelf heeft het project geëvalueerd. Hieruit is naar voren gekomen dat SMS-Alert voor de politie een goed
communicatiemiddel is met de burgers. Het kan echter veel breder ingezet worden dan alleen voor opsporingsdoeleinden.

Samenvatting van de evaluatie onder de deelnemers
· De bewonersbrief, de artikelen in het Brabants Dagblad en de wijkkrant blijken de belangrijkste informatiebronnen te zijn geweest. · De belangrijkste redenen om zich aan te melden zijn: het willen weten wat er in de wijk speelt en een bijdrage willen leveren aan een veiligere wijk.
· 58% vindt dat SMS-Alert hun gevoel van veiligheid vergroot, 9% vindt van niet en 33% heeft geen mening.
· 29% heeft meer vertrouwen in de politie gekregen door SMS-Alert, 10% niet en 61% heeft geen mening.
· 49% heeft een grotere betrokkenheid bij het politiewerk gekregen, 5% niet en 46% heeft geen mening.
· 77% heeft door SMS-Alert het besef van gezamenlijke
verantwoordelijkheid (van zichzelf en de politie), 1% niet en 22% heeft geen mening.
· Het project wordt door 82% van de deelnemers als zeer goed gewaardeerd, 17% geeft de kwalificatie goed en 1% heeft niets
ingevuld.
· 98% vindt dat het project doorgezet moet worden, 2% heeft geen antwoord gegeven.
· 97% vindt dat SMS-Alert in andere gebieden, wijken of steden ingezet moet worden, één deelnemer (0,36%) vindt van niet en 2% heeft hierop geen antwoord gegeven.
· Als mensen een bericht ontvangen van SMS-Alert let 84% beter op, 6% gaat actief de straat op, 4% neemt het voor kennisgeving aan en 4% heeft anders ingevuld. 2% heeft niets ingevuld bij deze vraag.

Auteur: Willem van Hooijdonk