Gemeente Hardenberg

Steenwijkerland en Hardenberg willen nieuwe afspraken over versterking streekfunctie

Persbericht, 9 november 2005

De gemeenten Steenwijkerland en Hardenberg willen met de provincie Overijssel nieuwe afspraken maken over de versterking van de streekfunctie van de steden Steenwijk en Hardenberg. De burgemeesters Apotheker en Meulman pleiten daarvoor vanavond aan het begin van de begrotingsvergadering van Provinciale Staten. Volgens beide gemeenten is voor het doorontwikkelen van de streekfunctie een substantiële bijdrage van de provincie onmisbaar.

Steenwijkerland en Hardenberg willen nieuwe afspraken maken met de provincie, waarbij het huidige convenant wordt herzien. Volgens beide gemeenten zouden de nieuwe afspraken opgebouwd moeten worden rondom programma's en projecten, die in de gemeenten op stapel staan. Ook willen Hardenberg en Steenwijkerland investeringsbijdragen en aanjaaggeld. Verder pleit men voor een arbeidsplaatsenregeling. Men wil dat Hardenberg en Steenwijk, naast de grote steden, prioriteit krijgen bij de verdeling van reguliere subsidies en bijdragen. Ook willen beide gemeenten hulp en ondersteuning bij het verwerven van landelijke en Europese subsidies. Verder wordt gevraagd om ambtenaren van de provincie te detacheren bij de gemeenten ten behoeve van de grote projecten.

Meer dan 100.000 inwoners

Volgens beide gemeenten hebben de steden Hardenberg en Steenwijk een bijzondere geografische ligging. Aan de flanken van de provincie en met een groot verzorgingsgebied. Zowel voor wonen, werken als voorzieningen hebben de steden een bewezen streekfunctie. Steenwijkerland en Hardenberg hebben samen meer dan 100.000 inwoners. Dat is 10 procent van het totaal aantal inwoners in Overijssel. Qua omvang bestrijken beide gemeenten 20 procent van de totale omvang van Overijssel. Beide gemeenten leveren goede prestaties. Zo ligt de groei van de werkgelegenheid boven het provinciaal gemiddelde. Er zijn grote projecten in ontwikkeling en uitvoering. Bovendien vinden beide gemeenten dat de huidige bijdragen van de provincie aan de grote steden zeer fors zijn, in vergelijking met de bijdragen aan Steenwijkerland en Hardenberg. Daar komt bij dat de provincie de gemeenten heeft heringedeeld. Het doel daarvan was om robuuste gemeenten te creëren met ontwikkelkracht en ambities. Steenwijkerland en Hardenberg vragen de provincie om de consequenties hiervan te aanvaarden.