Gemeente Capelle a/d IJssel

Verdere maatregelen tegen dreiging vogelgriep

De gemeente Capelle aan den IJssel roept Capelse hobbypluimveehouders op om op www.minlnv.nl dossier vogelgriep te raadplegen om te kijken of hun dieren afgeschermd moeten worden van wilde (trek)vogels en hun uitwerpselen. De verplichting geldt vanaf 24 oktober 2005 en is alleen van toepassing buiten de bebouwde kom. Op de website vindt u de exacte locaties waarin deze maatregelen gelden.

Markten waar pluimvee, loopvogels en postduiven worden verhandeld zijn in Nederland al niet toegestaan. Tentoonstellingen, shows, wedvluchten en dergelijke met (sier)pluimvee, loopvogels of postduiven zijn vanaf maandag in beginsel verboden. De organisatoren kunnen een ontheffing aanvragen bij de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Dit moet tenminste acht dagen van tevoren gebeuren. Alleen melden is niet meer voldoende. De VWA beoordeelt elke aanvraag aan de hand van een risico-analyse.

De reden voor het aanscherpen van de maatregelen is dat in een toenemend aantal landen om ons heen vogelgriep bij pluimvee wordt geconstateerd. De dreiging dat de ziekte ook Nederlands pluimvee besmet, neemt dus toe. Daarom heeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten om het Nederlandse pluimvee intensiever te beschermen tegen de risicos van besmetting. Temeer omdat het virus heeft bewezen - zij het in uitzonderlijke gevallen en alleen bij zeer intensief contact - op de mens te kunnen overgaan.