Verlaging kredietvergoeding leidt tot toename illegale circuit

Weber shandwick

Ede, 9 november 2005 Tijdens de druk bezochte persconferentie op 9 november in Nieuwspoort heeft de Thuiswinkel organisatie gereageerd op de voorstellen van minister Zalm, waarin ten onrechte de illusie gewekt is dat het aantal mensen met problematische schulden kan worden verminderd door de maximale kredietvergoeding te verlagen tot 16%. VVD Tweede Kamerlid Eske van Egerschot gaf tijdens deze bijeenkomst aan dat de politiek er niet is om leningen te voorkomen maar juist om problematische schulden te voorkomen. 'De minister doet aan symptoombestrijding.' Met grote nadruk waarschuwde Van Egerschot voor een toename van het illegale circuit. 'Consumenten het illegale circuit induwen kan toch niet de bedoeling zijn van de minister?'

In geen enkel onderzoek is de door Zalm veronderstelde relatie tussen de hoogte van de kredietvergoeding en de schuldenproblematiek aangetoond. De minister levert hiervoor in zijn brief van 7 november dan ook geen onderbouwing. Wel blijkt uit onderzoek van het Britse Department of Trade and Industry dat verlaging van de kredietvergoeding problematische schuldsituaties doet toenemen!

Uit onderzoek van het Nibud en het CBS is gebleken dat de toename van het aantal problematische schulden met name wordt veroorzaakt door de toegenomen werkloosheid, de invoering van de euro en de almaar stijgende lasten voor de burger. Overigens is de kredietvergoeding sinds juli 2003 met 3% gedaald, overeenkomstig met de daling van de wettelijke rente. Tegelijkertijd is het aantal problematische schulden in 2005 toegenomen tot 39.000, volgens cijfers van de NVVK. Verlaging van de kredietvergoeding leidt dus níet tot daling van het aantal problematische schulden!

In maart 2005 heeft de minister op vragen van de Tweede Kamer nog expliciet aangegeven dat een verlaging van de kredietvergoeding niet zal leiden tot een afname van het aantal problematische schulden. CBS onderzoek toont aan dat thuiswinkeliers nauwelijks een rol spelen, omdat bijna 98% van het totale consumentenkrediet in Nederland wordt aangegaan bij banken, financieringsmaatschappijen en creditcard maatschappijen.

De thuiswinkelorganisatie onderkent de problematiek van de toenemende schulden en werkt actief mee aan oplossingen. Echter, het is pertinent onjuist om de hoogte van de kredietvergoeding als oplossing van de schuldenproblematiek te zien. Verlaging van de kredietvergoeding is geen oplossing, maar leidt wel tot naar schatting een verlies van
1.000 arbeidsplaatsen voor de totale sector.

De thuiswinkel sector heeft inmiddels met andere marktpartijen voorstellen gedaan die wél leiden tot het verminderen van het aantal problematische schuldsituaties in Nederland. De branche pleit daarom voor uitbreiding van de registratie met achterstanden bij telecom-bedrijven, woningbouw coöperaties en energiebedrijven, veelal met banken en financieringsinstellingen de grootste schuldeisers. Daarnaast ondersteunt de branche de voorstellen van minister Zalm tot uitbreiding van registratie en toetsing van consumptieve kredieten bij het Bureau voor Kredietregistratie in Tiel. Beide voorstellen, die breed draagvlak kennen bij marktpartijen, zullen wezenlijk bijdragen aan het voorkomen van problematische schulden.

Het verdiend aanbeveling dat de minister op basis van zorgvuldig bestuur de effecten van de voorstellen eerst onderzoekt alvorens de voorgenomen besluiten door te voeren.