Gemeente Breda

Gemeenten Breda en Oosterhout (onder)zoeken samenwerking bij uitvoering gemeentelijke belastingen

belastingaanslag euro

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeenten Breda en Oosterhout.

De gemeenten Breda en Oosterhout spreken de wens uit om de mogelijke samenwerking te onderzoeken bij waardering, heffing en invordering van gemeentelijke belastingen en uitvoering van de Wet WOZ (waardering onroerende zaken).

Binnenkort ondertekenen zij daarvoor een intentieverklaring. De beide colleges van burgemeester en wethouders ondersteunen met deze intentieverklaring de bestuurlijke bereidheid tot samenwerking. Het onderzoek vindt in het najaar van 2005 plaats.

Voordelen van een dergelijke samenwerking kunnen zijn de uitwisseling van kennis en ervaring, wederzijdse uitwisseling of detachering van medewerkers, integratie van het productieproces, gezamenlijke aanbesteding en tijdige levering van producten aan de burger.

De ontwikkelingen rond gemeentelijke belastingen zijn omvangrijk en ingrijpend. De complexiteit van de uitvoering van de Wet WOZ is zeer groot. De van oorsprong 4-jaarlijkse herwaardering is veranderd. Binnenkort wordt jaarlijks opnieuw de waarde van onroerende zaken vastgesteld via een beschikking. Dit vergt extra investeringen in capaciteit en automatisering.

De Gemeente Oosterhout verzocht de Gemeente Breda om onder nog overeen te komen voorwaarden gezamenlijk de Wet WOZ en de heffing en invordering van gemeentelijke belastingen te gaan uitvoeren. Breda en Oosterhout gaan eerst samen de mogelijkheden en voorwaarden hiervoor onderzoeken. Het onderzoek moet resulteren in een gedetailleerde bestuursopdracht en een plan van aanpak voor de beoogde samenwerking.