Gemeente Hoogeveen

9 november 2005

Afzender: college gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen

Aandeelhoudersovereenkomst Area Reiniging getekend

feitelijke start 1 januari aanstaande

De nieuwe gezamenlijke inzamel- en reinigingsorganisatie van de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen krijgt de naam Area Reiniging. Met de ondertekening van de aandeelhoudersovereenkomst hebben de drie eigenaren van de overheidsgedomineerde NV woensdag een aantal keuzes formeel vastgelegd.

Het bedrijf maakt 1 januari 2006 de feitelijke start, maar wordt op dat moment ook formeel opgericht. Ander zaken die met het ondertekenen van de aandeelhoudersovereenkomst worden geregeld zijn onder meer de statuten, de aandelenverhouding, de stemverhouding en de toekomstige Raad van Commissarissen (RvC). De gemeenten hebben voor de RvC twee leden voorgedragen. Dat zijn ir. T.J. van Wijk uit Ommen (voorzitter) en ir. H. Ledeboer uit Zutphen. De pre-Ondernemingsraad draagt drs. R. Witting uit Hengelo voor als commissaris.

Medewerkers

Op dit moment zijn directeur Alfride Groenewold en haar âkwartiermakersâ bezig om de reinigingsmedewerkers van Coevorden, Emmen en Hoogeveen te plaatsen in het nieuwe bedrijf. Verreweg de meesten krijgen dezelfde functie die ze hadden bij de gemeenten. Het gaat in totaal om ongeveer 140 mensen. Ook materieel en gebouwen worden overgedragen aan de nieuwe NV.

Locaties

De hoofdvestiging van Area Reiniging komt aan de Columbusstraat in Emmen. Daar zitten de directie en de ondersteunende diensten. De gemeentelijke locatie aan De Vos van Steenwijklaan in Hoogeveen wordt een steunpunt, van waaruit het westelijk deel van het gebied wordt bediend.
Alle vier milieustraten of afvalscheidingstations blijven bestaan. Dat zijn er twee in de gemeente Coevorden, één in Hoogeveen en één in Emmen.

Veranderingen voor inwoners

Voor de inwoners van Coevorden, Emmen en Hoogeveen verandert er nauwelijks iets. De huisvuilroutes in Emmen en Hoogeveen blijven in ieder geval in 2006 ongewijzigd. In Coevorden worden enkele routes aangepast. In de gemeentelijke informatiepaginaâs en in advertenties wordt de komende maanden veel informatie gegeven over Area en wat het nieuwe bedrijf betekent voor de inwoners van Coevorden, Emmen en Hoogeveen.

Voordeel

Door het samenvoegen van de drie reinigingsdiensten kunnen de kosten omlaag. De eerste drie jaar zal als gevolg van allerlei aanloopkosten het inzamelen van afval nog niet goedkoper zijn dan nu het geval is. Maar vanaf het derde jaar levert de fusie voordelen op. Dat zal de burger merken in de portemonnee, omdat de afvalstoffenheffing naar beneden gaat.

---