FNV

Vakbondscontributie kan van brutoloon af

Steeds meer vakbondsleden kunnen hun contributie aftrekken van de belastingen. Ze zijn daarvoor afhankelijk van afspraken in de CAO, zo meldt FNV e-Magazine van 9 november.

"Het is een veel vergeten post bij onderhandelingen", zegt FNV's belastingdeskundige Ymi Knaap. Sinds 2001 kan de vakbondscontributie van het brutoloon worden afgetrokken, mits die afspraak is opgenomen in de CAO.

"Dat hangt dus af van onze onderhandelaars", zegt Knaap. "Voor werkgevers levert dit geen extra kosten op, maar iemand moet hen op het idee brengen."

Deze regeling is in het nieuwe belastingstelsel geĂŻntroduceerd. Voorheen viel de vakbondscontributie onder beroepskosten en kon die voor een deel via het belastingformulier worden teruggevraagd. Tot nu toe wordt nog maar mondjesmaat gebruik gemaakt van de nieuwe regeling. "Zelfs bij ons binnen de FNV is dit pas dit jaar mogelijk", zegt Knaap.

Maand

De vakbondscontributie mag tegenwoordig van het brutoloon worden afgetrokken voordat er belasting wordt geheven. De werkgever kiest een maand, bijvoorbeeld november, waarop die het voordeel over een heel jaar regelt.

Betaalt een werknemer jaarlijks tweehonderd euro aan contributie, dan wordt het brutomaandsalaris in november met dat bedrag verminderd. "Over het hele contributiebedrag kan dat wel tachtig euro schelen", zegt Knaap.

Dit jaar duikt deze afspraak in steeds meer CAO's op. Sommige werkgevers willen er niet aan, omdat het voor extra administratieve rompslomp zou zorgen.

9 november 2005
Lees het complete FNV e-Magazine van 9 november.htm