FNV

Regering moet bedrijven kapittelen om Birma

De regering moet vier Nederlandse houthandels op het matje roepen die besmet teakhout uit Birma importeren. Dat verzoek doet de FNV aan minister De Geus van Sociale Zaken.

De Nederlandse regering voert officieel een ontmoedigingsbeleid als het om Birma gaat. De mensenrechten in dat land worden op grote schaal met voeten getreden. Internationaal is daarom afgesproken dat regeringen commerciële banden met Birma zoveel mogelijk ontmoedigen. Het gaat hier om de houtbedrijven Boogaerdt BV, Bruynzeel Multipanel BV, Van der Stadt BV en Worldwood BV.

Ernstig

Een aantal andere bedrijven in de branche heeft zich intussen laten overtuigen dat ze hun commerciële betrekkingen met Birma beter kunnen staken. Dit gezien de ernstige, langdurige en systematische schendingen van een aantal fundamentele mensenrechtenverdragen.

De FNV vraagt de minister om de vier houtimporteurs onder druk te zetten om hun banden met Birma te verbreken. De vakcentrale wil de minister daar wel bij helpen.

Het Internationale Verbond van Vrije Vakverenigingen heeft gisteren een lijst van alle buitenlandse ondernemingen gepubliceerd die zaken doen met Birma. De Internationale Arbeidsorganisatie wil het lidmaatschap van Birma ter discussie stellen.
>

9 november 2005